Gaat u met uw hond of kat naar een land buiten de Europese Unie (EU), bijvoorbeeld voor vakantie? Of wil u juist een hond of kat meenemen naar Nederland vanuit een land buiten de EU? Lees hier waar u aan moet denken en waar u meer informatie kunt vinden.
Welke landen gelden als landen buiten de EU?
Landen buiten de EU noemen wij ook wel derde landen. Er zijn ook landen die geen lid zijn van de EU, maar waar het reizen wel gaat als tussen lidstaten van de EU (intraverkeer). Het gaat om IJsland, Noorwegen, Faeröer, Groenland, Zwitserland en Liechtenstein. Gaat u naar een van deze landen? Bekijk dan de informatie over reizen met uw hond of kat binnen Europa. De Nederlandse Antillen horen niet bij de EU. Hiervoor gelden de regels van intraverkeer dus niet.
Reizen naar een land buiten de EU met een hond of kat
Gaat u met uw hond of kat naar een land buiten de Europese Unie? Denk dan aan de volgende zaken.
Voor u op reis gaat kunt u best ruim van tevoren contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar u heengaat. Zij kunnen u meer vertellen over welke eisen gelden voor het reizen met uw hond of kat. U kunt ook kijken op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren of in onze exporttool.
Voor sommige landen buiten de EU kunnen aanvullende eisen gelden, zoals een invoervergunning, bloedonderzoek of speciale gezondheidscertificaten. In de meeste gevallen moeten het EU-paspoort of andere documenten ook nog door de NVWA worden gelegaliseerd met een officieel stempel. Heeft uw eigen dierenarts het paspoort ingevuld en ondertekend? Dan maakt u voor de legalisatie een afspraak met ons team Certificeren op afstand door te bellen naar (088) 223 21 00, optie 1 of door te mailen naar nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl. Wij brengen kosten in rekening voor de legalisaties.
Kijk hiervoor in onze huisdierentool en lees de informatie hieronder over het reizen vanuit een land buiten de EU met een hond of kat.
Reizen vanuit een land buiten de EU met een hond of kat
Reist u met een hond of kat vanuit een land buiten de EU naar Nederland? Check altijd wat voor u van toepassing is met onze huisdierentool en bekijk onderstaande checklist. De ziekte rabiës (hondsdolheid) is de belangrijkste reden dat er strenge importeisen zijn voor honden en katten. Zo moet u soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Hier leest u meer over reizen met huisdieren en rabiës.
Als u met uw huisdier reist moet het altijd een chip hebben. Het chipnummer moet op het gezondheidscertificaat of paspoort staan.
Als u met uw huisdier reist moet het altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Uw hond of kat moet ouder dan 12 weken zijn voor deze vaccinatie. De rabiësvaccinatie is alleen geldig met chip. Dus vóór uw dier gevaccineerd wordt, moet het een chip hebben. De rabiësvaccinatie kan wel op dezelfde dag gegeven worden als dat de chip wordt geplaatst.
Zorg ervoor dat de rabiësvaccinatie geldig is en blijft: laat uw hond of kat vaccineren voordat de vorige vaccinatie verloopt. De dierenarts geeft aan hoe lang een vaccinatie geldig is. Het staat ook op de bijsluiter van de vaccinatie. Alle rabiësvaccinaties moeten op het gezondheidscertificaat of het EU-paspoort staan. Lees hier meer overrabiës en reizen.
U kunt dit checken in de landenlijst in bijlage II van de Verordening (EU) 577/2013. Staat het land waar u heengaat in deze bijlage? Dan is het een laag-risicoland voor rabiës. U kunt ook onze huisdierentool gebruiken. Als u na het doorlopen van alle vragen het advies krijgt om een bloedtest te laten doen, dan reist u uit een hoog-risicoland voor rabiës. Let op dat u pas vanaf 3 kalendermaanden na de bloedafname naar de EU kunt reizen. Bijvoorbeeld: De bloedafname is op 10 mei, de wachttijd gaat dan in op de 11e. U kunt met uw dier vanaf 11 augustus naar de EU reizen. Lees hier meer over rabiës en reizen.
Uw reis is niet-commercieel als:
uw huisdier na aankomst geen andere eigenaar krijgt;
u met niet meer dan 5 dieren reist;
uw dier met u meereist of binnen 5 dagen van en naar dezelfde plek als u reist
Reist u niet-commercieel? Dan heeft u een EU-dierenpaspoort of een gezondheidscertificaat nodig. Een EU-dierenpaspoort kan alleen als uw dier al eerder in de EU is geweest, want dit paspoort mag alleen in de EU worden afgegeven. Een rabiësvaccinatie die een dierenarts buiten de EU in het EU-dierenpaspoort zet, is niet geldig. Is er een rabiësvaccinatie buiten de EU nodig? Dan kunt u niet met het EU-dierenpaspoort reizen en heeft u dit certificaat nodig. De officiële dierenarts van de bevoegde autoriteit (vergelijkbaar met de NVWA in Nederland) van het land waaruit u reist moet elke pagina tekenen en stempelen. U heeft ook altijd een eigenaarsverklaring nodig. U vult deze zelf voor vertrek in. Dit kan alleen in het Engels, ook al staat dit anders op de verklaring zelf. Reist u niet zelf met uw dier mee? Dan kan u iemand anders machtigen. Deze persoon moet dan wel een bewijs meenemen (bijvoorbeeld een boarding pass) dat u als eigenaar binnen 5 dagen dezelfde reisbeweging als het dier maakt.
Reist u commercieel? Dan heeft u dit certificaat nodig en kan de hond of kat alleen via een grenscontrolepost de EU binnenkomen. Ook hiervoor geldt dat de officiële dierenarts van het land waaruit u reist elke pagina moet tekenen en stempelen.
Lees de certificaten zorgvuldig, ook de voetnoten. Hier staat bijvoorbeeld ook hoe lang een certificaat geldig is.
Het is handig om gebruik te maken van een pet shipper. U kunt deze vinden via de website van de International Pet and Animal Transportation Association. Een pet shipper kan u helpen met het regelen van de praktische zaken rond het reizen met uw huisdier. Voor commerciële reizen is dit altijd nodig. U moet uw dier(en) namelijk van te voren aanmelden via een computersysteem waar alleen pet shippers toegang toe hebben
Wat als mijn dier niet aan de importeisen voldoet?
Voldoet uw hond of kat niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier helaas niet meekomen. Blijkt bij aankomst dat het dier niet aan de importeisen voldoet? Dan vliegt of vaart het dier terug of wij plaatsen het in officiële quarantaine. Ook bij terugvliegen gaat het dier eerst een aantal dagen in officiële quarantaine. Let op dat de kosten voor quarantaine behoorlijk kunnen oplopen en voor de eigenaar zijn. Probeer quarantaine te voorkomen door op tijd aan de voorbereidingen te beginnen en alleen naar NL te komen als het huisdier aan alle eisen voldoet.
Wanneer moet ik mijn hond laten registreren?
Blijft u langer dan 3 maanden in Nederland? Dan moet u na aankomst uw hond laten registreren bij de RVO. Ga hiervoor naar de dierenarts.
Hulphonden en assistentiehonden
Voor hulp- en assistentiehonden zoals geleidehonden, reddingshonden, epilepsiehonden en autismegeleidehonden gelden geen uitzonderingen. Zij moeten voldoen aan de geldende voorwaarden voor het reizen met huisdieren.