Met hond of kat op reis buiten de EU

Als u naar een land gaat buiten de EU kunt u voor de importeisen het best contact opnemen met uw eigen dierenarts of met de ambassade/consulaat van het betreffende land. Of bekijk de website van Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Aanvullende eisen

Voor een aantal landen buiten de EU zijn de EU-eisen (chip, rabiƫsenting en paspoort) voldoende, mits het EU-paspoort ook nog door de NVWA is gelegaliseerd met een officieel stempel in het paspoort. Nadat uw eigen dierenarts het paspoort heeft ingevuld en ondertekend, maakt u voor de legalisatie een afspraak met het team Certificeren op afstand; telefoonnummer (088) 223 21 00, optie 1 of per e-mail nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Voor andere landen buiten de EU kunnen meer aanvullende eisen gelden. Deze kunnen bestaan uit een invoervergunning, bloedonderzoek en/of speciale gezondheidscertificaten. Als er aanvullende certificaten nodig zijn, moeten die meestal ook door een NVWA-dierenarts worden getekend. U moet hiervoor een afspraak maken met het team Certificeren op afstand. De NVWA brengt kosten in rekening voor het ondertekenen van de certificaten.

Hulp- en assistentiehonden

Voor hulp- en assistentiehonden zoals geleidehonden, reddingshonden, epilepsiehonden en autismegeleidehonden gelden geen uitzonderingen op de veterinaire invoereisen. Zij moeten gewoon voldoen aan de voorwaarden die gelden voor het niet-commerciƫle verkeer naar de EU van gezelschapsdieren uit niet-EU landen.

Terug naar Nederland

Beantwoord de vragen in onze huisdierentool en bekijk wat u moet regelen als u met uw hond of kat terugkomt naar Nederland.