Met hond of kat op reis buiten de EU

Als u naar een land gaat buiten de EU kunt u voor de importeisen het best contact opnemen met uw eigen dierenarts of met de ambassade/consulaat van het betreffende land.

Of bekijk de website van Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Aanvullende eisen

Voor een aantal landen buiten de EU zijn de EU-eisen (chip, rabiƫsenting en paspoort) voldoende, mits het EU-paspoort ook nog door de NVWA is gelegaliseerd met een officieel stempel in het paspoort. Nadat uw eigen dierenarts het paspoort heeft ingevuld en ondertekend, maakt u voor de legalisatie een afspraak met het team Certificeren op afstand; telefoonnummer (088) 223 21 00, optie 1 of per e-mail nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Voor andere landen buiten de EU kunnen meer aanvullende eisen gelden. Deze kunnen bestaan uit een invoervergunning, bloedonderzoek en/of speciale gezondheidscertificaten. Als er aanvullende certificaten nodig zijn, moeten die meestal ook door een NVWA-dierenarts worden getekend. U moet hiervoor een afspraak maken met het team Certificeren op afstand. De NVWA brengt kosten in rekening voor het ondertekenen van de certificaten.

Terug naar Nederland

Beantwoord de vragen in onze huisdierentool en bekijk wat u moet regelen als u met uw hond of kat terugkomt naar Nederland.