Met uw hond of kat op reis buiten de EU

Gaat u met uw hond of kat naar een land buiten de Europese Unie (EU), bijvoorbeeld voor vakantie? Of wil u juist een hond of kat meenemen naar Nederland vanuit een land buiten de EU? Lees hier waar u aan moet denken en waar u meer informatie kunt vinden.

Welke landen gelden als landen buiten de EU?

Landen buiten de EU noemen wij ook wel derde landen. Er zijn ook landen die geen lid zijn van de EU, maar waar het reizen wel gaat als tussen lidstaten van de EU (intraverkeer). Het gaat om IJsland, Noorwegen, Faeröer, Groenland, Zwitserland en Liechtenstein. Gaat u naar een van deze landen? Bekijk dan de informatie over reizen met uw hond of kat binnen Europa. De Nederlandse Antillen horen niet bij de EU. Hiervoor gelden de regels van intraverkeer dus niet.

Reizen naar een land buiten de EU met een hond of kat

Gaat u met uw hond of kat naar een land buiten de Europese Unie? Denk dan aan de volgende zaken.

Reizen vanuit een land buiten de EU met een hond of kat

Reist u met een hond of kat vanuit een land buiten de EU naar Nederland? Check altijd wat voor u van toepassing is met onze huisdierentool en bekijk onderstaande checklist. De ziekte rabiës (hondsdolheid) is de belangrijkste reden dat er strenge importeisen zijn voor honden en katten. Zo moet u soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Hier leest u meer over reizen met huisdieren en rabiës.

Wat als mijn dier niet aan de importeisen voldoet?

Voldoet uw hond of kat niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier helaas niet meekomen. Blijkt bij aankomst dat het dier niet aan de importeisen voldoet? Dan vliegt of vaart het dier terug of wij plaatsen het in officiële quarantaine. Ook bij terugvliegen gaat het dier eerst een aantal dagen in officiële quarantaine. Let op dat de kosten voor quarantaine behoorlijk kunnen oplopen en voor de eigenaar zijn. Probeer quarantaine te voorkomen door op tijd aan de voorbereidingen te beginnen en alleen naar NL te komen als het huisdier aan alle eisen voldoet.

Wanneer moet ik mijn hond laten registreren?

Blijft u langer dan 3 maanden in Nederland? Dan moet u na aankomst uw hond laten registreren bij de RVO. Ga hiervoor naar de dierenarts.

Hulphonden en assistentiehonden

Voor hulp- en assistentiehonden zoals geleidehonden, reddingshonden, epilepsiehonden en autismegeleidehonden gelden geen uitzonderingen. Zij moeten voldoen aan de geldende voorwaarden voor het reizen met huisdieren.

Wetgeving

De wetgeving over het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren is terug te vinden in de Europese Verordening nr. 576/2013. Lees op de pagina met regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren meer over de wetgeving voor de handel van honden en katten.