Met hond of kat op reis buiten de EU

Gaat u met uw hond of kat naar een land buiten de EU, bijvoorbeeld voor vakantie? Of wil u juist een hond of kat meenemen naar Nederland vanuit een land buiten de EU?
Lees hier waar u aan moet denken en waar u meer informatie kunt vinden.

Reizen vanuit een land buiten Europa naar Nederland met uw hond of kat

Komt u vanuit een land buiten Europa naar Nederland? Dan is het goed om te weten of uw reis commercieel of niet-commercieel is. 
Uw reis is alleen niet-commercieel als:

  • het dier waarmee u reist niet van eigenaar verandert;
  • u niet met meer dan 5 dieren reist;
  • u als eigenaar met het dier meereist of de reis niet langer dan 5 dagen voor of na de reis van het dier maakt.

Is uw reis commercieel? Kijk dan ook bij Informatie voor stichtingen en particulieren die honden uit het buitenland invoeren. Voor alle reizen (commercieel en niet commercieel) raden wij u aan onze huisdierentool te doorlopen. Dan ziet u precies welke situatie voor u van toepassing is. 

Reizen naar een land buiten Europa vanuit Nederland met uw hond of kat

Gaat u naar een land buiten de EU? Dan kunt u voor de importeisen het best contact opnemen met uw eigen dierenarts of met de ambassade/consulaat van het betreffende land. Of bekijk de website van Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). U kunt ook onze exporttool gebruiken. 

Maak een afspraak met het team Certificeren op afstand

Voor een aantal landen buiten de EU zijn de EU-eisen (chip, rabiësenting en paspoort) voldoende, op voorwaarde dat het EU-paspoort ook nog door de NVWA is gelegaliseerd met een officieel stempel in het paspoort. Nadat uw eigen dierenarts het paspoort heeft ingevuld en ondertekend, maakt u voor de legalisatie een afspraak met het team Certificeren op afstand; telefoonnummer (088) 223 21 00, optie 1 of per e-mail nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.

Aanvullende eisen

Voor andere landen buiten de EU kunnen meer aanvullende eisen gelden. Deze kunnen bestaan uit een invoervergunning, bloedonderzoek en/of speciale gezondheidscertificaten. Als er aanvullende certificaten nodig zijn, moeten die meestal ook door een NVWA-dierenarts worden getekend. U moet hiervoor een afspraak maken met het team Certificeren op afstand. De NVWA brengt kosten in rekening voor het ondertekenen van de certificaten.

Terug naar Nederland

Beantwoord de vragen in onze huisdierentool en bekijk wat u moet regelen als u met uw hond of kat terugkomt naar Nederland.

Hulp- en assistentiehonden

Voor hulp- en assistentiehonden zoals geleidehonden, reddingshonden, epilepsiehonden en autismegeleidehonden gelden geen uitzonderingen op de veterinaire eisen. Zij moeten gewoon voldoen aan de geldende voorwaarden voor het reizen met huisdieren.