Met konijnen, knaagdieren of reptielen vanuit een land buiten de EU naar Nederland reizen
Komt u met een konijn, cavia, hamster of reptiel vanuit een niet EU-land naar Nederland? Lees hier waar u aan moet denken als u naar Nederland (terug)komt.
Over welke dieren gaat deze informatie?
Deze informatie gaat over:
- konijnen en knaagdieren, zoals een cavia of een hamster
- egels die als gezelschapsdier worden gehouden
- siervissen
- reptielen en amfibieën
- ongewervelde dieren (met uitzondering van bijen, hommels, week- en schaaldieren)
Is uw dier een gezelschapsdier? Check de voorwaarden
Belangrijk is dat uw dier een gezelschapsdier is en de reis dan ook 'niet-commercieel' is. Dit zijn de voorwaarden:
- Het dier is niet voor handel bestemd. Het doel van de reis mag niet zijn dat het dier na aankomst verkocht wordt of een ander baasje krijgt.
- Het dier reist met de eigenaar mee of de eigenaar maakt binnen 5 dagen dezelfde reis.
- Het dier reist omdat de eigenaar reist, en niet andersom.
- Konijnen (vallende onder de lagomorfen, haasachtigen) mogen niet voor de voedselproductie bestemd zijn.
- Dieren voor de reptielenbeurs vallen niet onder de gezelschapsdieren.
Waar mag ik Nederland of de Europese Unie (EU) binnenkomen?
U mag met uw dier op door de EU aangewezen reizigerspunten de EU binnenkomen. Uw huisdier moet op het eerste punt van binnenkomst in de EU door de Douane of de veterinaire autoriteit gecontroleerd worden.
Wat moet ik doen als ik aankom?
Bij aankomst op de luchthaven of ferryterminal in Nederland meldt u zich met uw huisdier bij 'aangifte goederen' bij de Douane. De Douane controleert uw huisdier en de gezondheidsverklaring met de eventueel bijbehorende documenten. Komt u via een andere lidstaat de EU binnen? Meldt u zich dan daar bij de Douane. Dit kunnen ook controlepunten op de weg of bij treinstations zijn.
Als u naar een andere lidstaat doorreist of via een andere lidstaat de EU binnenkomt, kunt u het beste ook daar de eisen navragen.
Wat heeft u nodig voor uw dier?
U heeft een algemene gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig. Dit mag uw eigen dierenarts zijn. Het hoeft dus geen dierenarts van de overheid of andere controlerende autoriteit te zijn.
De dierenarts vermeldt hierop zoveel mogelijk informatie over de identificatie van het dier:
- soort, geslacht, kleur, leeftijd en eventuele kenmerken
- relevante informatie over de gezondheid van het dier
- naam en contactgegevens van de eigenaar
- naam, contactgegevens en handtekening van de dierenarts
De dierenarts verklaart dat het dier klinisch gezond is en geschikt om te reizen (‘fit to travel’).
De verklaring moet zo kort mogelijk voor vertrek afgegeven worden en mag niet ouder zijn dan 10 dagen. De verklaring mag in het Engels, Nederlands, Duits of Frans zijn. Verder neemt u een schriftelijke verklaring mee, waarin staat dat het een gezelschapsdier is en dat de reis niet commercieel is. Op onze website vindt u een standaard verklaring die u alleen nog maar hoeft in te vullen en te ondertekenen.
Wat moet ik doen als mijn dier niet onder de voorwaarden van gezelschapsdier valt?
Dit betekent dat de reis van het dier onder 'commercieel' of 'handel' valt, ook al wordt er geen geld mee verdiend. Er zijn dan andere regels van toepassing. Dieren mogen dan alleen binnenkomen via een grenscontrolepost waar de dieren gekeurd moeten worden. Een grenscontrolepost bestaat meestal uit meerdere inspectiecentra. Bekijk het overzicht van grenscontroleposten met inspectiecentra van Nederland en andere lidstaten. Reptielen en amfibieën (uit het Verenigd Koninkrijk) voor de reptielenbeurs vallen hier ook onder. Deze kunnen in Nederland alleen via Schiphol binnenkomen.
Ook heeft u hiervoor een 'pet shipper' nodig. Deze pet shipper doet de verplichte vooraanmelding en maakt voor u een afspraak op een inspectiecentrum. Een overzicht van pet shippers kunt u vinden op de website van IPATA (International Pet and Animal Transportation Association). Bekijk ook de algemene informatie over de import van dieren uit landen buiten de EU die onder handel vallen.
Waar moet ik nog meer op letten?
Er kunnen nog andere regels van toepassing zijn op uw dier, zoals wetten over bedreigde diersoorten en invasieve exoten. Op de pagina Reizen met beschermde dieren kunt u meer informatie vinden. Invasieve exoten zijn dieren die niet van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk kunnen zijn voor de dieren en planten hier.