Met uw hond, kat of fret vanuit land buiten EU naar Nederland reizen
Reist u met uw hond, kat of fret vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) (terug) naar Nederland? Lees hier wat u moet doen. Voldoet uw huisdier niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier niet meekomen.
Wat moet ik regelen voor mijn dier?
Vanwege de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid) gelden in de EU strenge importeisen voor honden, katten en fretten. U moet soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Check in onze huisdierentool wat u voor uw reis moet regelen. En bekijk de checklist hieronder.
Uw dier moet een chip hebben. Het chipnummer moet op het EU-gezondheidscertificaat of EU-dierenpaspoort staan, met de datum van plaatsing.
Uw dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës. En minimaal 12 weken oud zijn als hij de rabiësvaccinatie krijgt.
Het dier moet een chip hebben als hij de rabiësvaccinatie krijgt. Anders is de vaccinatie niet geldig. De vaccinatie mag op dezelfde dag gebeuren als het plaatsen van de chip.
Laat uw dier vaccineren voordat de vorige rabiësvaccinatie verloopt. De dierenarts geeft aan hoe lang een vaccinatie geldig is. Dit staat ook op de bijsluiter. Alle rabiësvaccinatie(s) moeten op het EU-gezondheidscertificaat of het EU-dierenpaspoort staan.
Andere vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Informeer hierover bij uw dierenarts.
Check of het land waar u vandaan reist op deze webpagina van de EU staat. Staat het land erbij? Dan is het een laag-risicoland voor rabiës. Staat het land er niet bij, dan is het een hoog-risicoland voor rabiës. U kunt ook in onze huisdierentool checken of uw dier vanuit een hoog- of laag-risicoland reist.
Reist u vanuit een laag-risicoland voor rabiës? Uw huisdier mag vanaf 21 dagen na de rabiësvaccinatie naar de EU reizen. Het dier moet dan minimaal 15 weken oud zijn.
Reist u vanuit een hoog-risicoland voor rabiës? Uw dier moet minimaal 7 maanden oud zijn als het naar Nederland komt. Ook is een bloedtest verplicht. Let op! Uw dier kan pas vanaf 3 maanden na de bloedafname vanuit een land buiten de EU naar de EU reizen. Regel dit dus ruim op tijd. Lees meer informatie over de bloedtest.
De reis van uw huisdier is niet-commercieel als:
uw huisdier na aankomst geen andere eigenaar krijgt
u met niet meer dan 5 dieren reist
uw dier met u meereist of binnen 5 dagen dezelfde reis maakt
Ook als u geen winst maakt of met uw eigen dier reist, kan de reis onder handel vallen.
Reist u niet-commercieel met uw dier? Dan heeft u een EU-dierenpaspoort of dit EU-gezondheidscertificaat nodig. Een EU-dierenpaspoort geldt alleen als uw dier al eerder in de EU is geweest, want dit paspoort mag alleen in de EU worden afgegeven. Een rabiësvaccinatie die een dierenarts buiten de EU in het EU-dierenpaspoort zet, is niet geldig. Heeft uw dier buiten de EU een rabiësvaccinatie nodig? Dan kunt u niet met het EU-dierenpaspoort reizen en heeft u een EU-gezondheidscertificaat nodig. Een officiële dierenarts van het land van waaruit u reist geeft het certificaat een uniek nummer en moet elke pagina tekenen en stempelen. Dit moet ook als de eigen dierenarts het certificaat heeft ingevuld.
U heeft ook een eigenaarsverklaring nodig. U vult deze voor vertrek zelf in. Dit mag in het Engels, ook al staat op de verklaring dat dit in het Nederlands moet. Reist u niet direct met uw dier mee, maar maakt u de reis eerder of later? Dan kunt u iemand machtigen. Deze persoon moet dan wel een bewijs meenemen (bijvoorbeeld een kopie van een boarding pass) waaruit blijkt dat u als eigenaar binnen 5 dagen dezelfde reis maakt.
Lees de documenten zorgvuldig, ook de voetnoten. Hier staat bijvoorbeeld hoe lang een certificaat geldig is.
Het kan handig zijn om gebruik te maken van een pet shipper. Een pet shipper helpt bij de praktische zaken rond het reizen met uw huisdier. U kunt er een vinden via de website van de International Pet and Animal Transportation Association.
Voor commerciële reizen is een pet shipper altijd nodig. Onder meer voor het aanmelden van uw dier in een registratiesysteem. Ook maakt de pet shipper voor u een afspraak op de grenscontrolepost.
Waar mag mijn dier de EU binnenkomen?
U mag de EU alleen binnenkomen via de daarvoor aangewezen punten van binnenkomst. Het dier moet altijd op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. Lees wat u moet doen als dit een ander land dan Nederland is, of als u doorreist u naar een ander land.
Wat moet ik doen bij aankomst in Nederland?
Bij aankomst op de ferryterminal of luchthaven in Nederland meldt u zich met uw huisdier bij de douane (aangifte goederen - goods to declare). De douane controleert uw huisdier en de bijbehorende documenten. Alleen bij een niet-commerciële reis kunt u met uw huisdier aankomen in de aankomsthal. U hoeft uw huisdier dan niet van tevoren aan te melden.
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, pet shipper of luchthaven voor meer praktische informatie. Bijvoorbeeld waar u uw huisdier bij aankomst kunt ophalen.
Wat als mijn dier niet aan de importeisen voldoet?
Voldoet uw hond of kat niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier niet naar Nederland reizen. Blijkt bij aankomst dat het dier niet aan de importeisen van de EU voldoet? Dan draagt de douane het dier aan ons over. Het dier moet dan terugreizen naar het land van herkomst of het gaat naar een quarantainelocatie van de overheid. Ook als het dier moet terugreizen, gaat het eerst een aantal dagen in quarantaine. U kunt in die periode de terugreis regelen. Ook is het beter voor het welzijn van het dier. U betaalt de kosten voor de terugreis en de quarantaine.
Probeer terugreizen en quarantaine te voorkomen door op tijd aan de voorbereidingen te beginnen. En kom alleen naar Nederland als het huisdier aan alle eisen voldoet. Probeer zeker bij een puppy of kitten quarantaine te voorkomen, in verband met de socialisatie van het dier.
Moet ik mijn hond laten registreren?
Reist u met een hond en blijft het dier langer dan 3 maanden in Nederland? Dan moet u uw hond na aankomst laten registreren bij RVO. Ga naar een dierenarts om dit te regelen.
Landen met extra eisen
Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Noorwegen
Reist u door naar Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Noorwegen? Deze landen hebben een extra eis in verband met ontworming. Dit geldt alleen voor honden. Lees meer over de extra eisen als u met uw dier op doorreis bent.
Maleisië (schiereiland) en Australië
Er gelden extra eisen:
voor katten uit Australië in verband met het hendra-virus.
voor honden en katten van het schiereiland van Maleisië in verband met het Nipah-virus.
Informeer in het land waar u vandaan reist wat de extra eisen zijn.
Met een hond, kat of fret naar een land buiten de EU reizen
Gaat u met uw hond, kat of fret vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Op deze pagina leest u wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.