Met uw hond, kat of fret vanuit land buiten EU naar Nederland reizen

Reist u met uw hond, kat of fret vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) (terug) naar Nederland? Lees hier wat u moet doen. Voldoet uw huisdier niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier niet meekomen.

Wat moet ik regelen voor mijn dier?

Vanwege de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid) gelden in de EU strenge importeisen voor honden, katten en fretten. U moet soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Check in onze huisdierentool wat u voor uw reis moet regelen. En bekijk de checklist hieronder.

Waar mag mijn dier de EU binnenkomen?

U mag de EU alleen binnenkomen via de daarvoor aangewezen punten van binnenkomst. Het dier moet altijd op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. Lees wat u moet doen als dit een ander land dan Nederland is, of als u doorreist u naar een ander land.

Wat moet ik doen bij aankomst in Nederland?

Bij aankomst op de ferryterminal of luchthaven in Nederland meldt u zich met uw huisdier bij de douane (aangifte goederen - goods to declare). De douane controleert uw huisdier en de bijbehorende documenten. Alleen bij een niet-commerciële reis kunt u met uw huisdier aankomen in de aankomsthal. U hoeft uw huisdier dan niet van tevoren aan te melden.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, pet shipper of luchthaven voor meer praktische informatie. Bijvoorbeeld waar u uw huisdier bij aankomst kunt ophalen.

Wat als mijn dier niet aan de importeisen voldoet?

Voldoet uw hond of kat niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier niet naar Nederland reizen. Blijkt bij aankomst dat het dier niet aan de importeisen van de EU voldoet? Dan draagt de douane het dier aan ons over. Het dier moet dan terugreizen naar het land van herkomst of het gaat naar een quarantainelocatie van de overheid. Ook als het dier moet terugreizen, gaat het eerst een aantal dagen in quarantaine. U kunt in die periode de terugreis regelen. Ook is het beter voor het welzijn van het dier. U betaalt de kosten voor de terugreis en de quarantaine.

Probeer terugreizen en quarantaine te voorkomen door op tijd aan de voorbereidingen te beginnen. En kom alleen naar Nederland als het huisdier aan alle eisen voldoet. Probeer zeker bij een puppy of kitten quarantaine te voorkomen, in verband met de socialisatie van het dier.

Moet ik mijn hond laten registreren?

Reist u met een hond en blijft het dier langer dan 3 maanden in Nederland? Dan moet u uw hond na aankomst laten registreren bij RVO. Ga naar een dierenarts om dit te regelen.

Landen met extra eisen

Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Noorwegen

Reist u door naar Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Noorwegen? Deze landen hebben een extra eis in verband met ontworming. Dit geldt alleen voor honden. Lees meer over de extra eisen als u met uw dier op doorreis bent.

Maleisië (schiereiland) en Australië

Er gelden extra eisen:

  • voor katten uit Australië in verband met het hendra-virus.
  • voor honden en katten van het schiereiland van Maleisië in verband met het Nipah-virus.

Kijk in de huisdierentool wat deze eisen zijn.

Met een hond, kat of fret naar een land buiten de EU reizen

Gaat u met uw hond, kat of fret vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Op deze pagina leest u wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.