Informatie over bloedtest bij reis uit land met hoog risico op rabiës

Reist u met uw hond, kat of fret vanuit een land buiten de EU met een hoog risico op rabiës (hondsdolheid) naar Nederland? Dan is altijd een bloedtest nodig. Hier leest u wat de bloedtest is en hoe u hieraan kunt voldoen.

Wat is de bloedtest?

De bloedtest meet de hoeveelheid antistoffen tegen rabiës in het bloed. De bloedtest wordt ook wel titerbepaling genoemd. De test toont aan of het dier voldoende tegen rabiës is beschermd. En of de rabiësvaccinatie goed werkt. Het is geen test om te weten of het dier rabiës heeft.

Wanneer moet ik bloed laten afnemen voor de test?

Laat minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie door een dierenarts bloed afnemen voor de bloedtest. Is uw hond of kat langer dan 30 dagen geleden gevaccineerd en is de vaccinatie nog geldig? Dan hoeft u geen 30 dagen te wachten en kunt u meteen bloed laten afnemen.

Waar kan het bloed onderzocht worden?

Het bloedmonster moet onderzocht worden in een daarvoor erkend laboratorium. Op deze pagina vindt u de lijsten met erkende laboratoriums. Niet elk land heeft een erkend laboratorium. De dierenarts mag het bloedmonster naar een ander land opsturen om het daar te laten onderzoeken.

Wanneer is het resultaat van de bloedtest goed?

Het resultaat is goed als de uitslag van de bloedtest 0,5 IE/ml of hoger is. U moet de uitslag van de bloedtest tijdens uw reis bij u hebben. Dit mag zowel een kopie als een digitale versie zijn. De bloeduitslagen worden na aankomst gecontroleerd op echtheid.

Hoe lang is de bloedtest geldig?

De bloedtest blijft het hele leven van het dier geldig. U moet uw dier dan wel steeds op tijd opnieuw tegen rabiës laten vaccineren, dus voordat de vorige vaccinatie verloopt.

Hoe lang moet ik wachten voordat mijn huisdier naar de EU mag reizen?

Laat u de bloedtest in het buitenland doen? Pas 3 maanden na een goede bloedtest kunt u naar Nederland vertrekken. Het kan namelijk een paar maanden duren voordat het dier ziek wordt nadat het besmet is geraakt. Als het dier in de wachttijd geen symptomen van rabiës laat zien, weten we dat het veilig is dat uw dier naar Nederland komt.

Voorbeeld
De bloedafname is op 10 mei, de wachttijd gaat dan in op 11 mei. U kunt met uw dier vanaf 11 augustus naar de EU reizen.

Gaat u op vakantie vanuit Nederland naar een hoog-risicoland en komt u daarna weer terug?

Als u de bloedtest in de EU laat doen vóór vertrek naar het hoog-risicoland hoeft u niet 3 maanden te wachten. Laat dus altijd in Nederland een bloedtest doen voordat u afreist naar een hoog-risicoland voor rabiës!

Voorbeeld: U gaat met uw hond op vakantie naar Turkije. U heeft voor vertrek in Nederland een bloedtest laten doen, en het resultaat is goed. U hoeft niet 3 maanden te wachten voor u na uw vakantie met uw hond terug kan komen naar Nederland.

Meer informatie

Lees meer over de ziekte rabiës.