Aziatische tijgermug

De NVWA bestrijdt de Aziatische tijgermug als deze in Nederland opduikt. Hoe herkent u deze mug? Waar kunt u vondsten melden? Kunt u ziek worden na een steek? En hoe zorgt u ervoor dat deze mug zich niet kan vestigen en verspreiden?

Herkennen en melden

U heeft een mug gevonden en u wilt dat bij de NVWA melden? Controleer dan eerst of het een Aziatische tijgermug is.

Aziatische tijgermug, een zuiver zwart-witte mug met ongevlekte vleugels en voelsprieten die langer zijn dan de kop. De uiterste einden van de poten zijn wit. Er loopt een witte streep vanaf de kop bovenop de rug.

Er komen in Nederland ruim 30 muggensoorten voor. Het is voor een leek niet gemakkelijk de tijgermug te onderscheiden van de hier normaal voorkomende muggensoorten. Ziet u een mug waarvan u vermoedt dat het een tijgermug is, controleer dan of het uiterlijk overeenkomt met onderstaande eigenschappen.

Doe de tijgermugcheck!

Beantwoord de volgende vragen:

Aziatische tijgermug op 10 cent muntje

Is het lijfje groter dan een muntje van 10 eurocent?

U hoeft niet te melden. Het lijfje van een tijgermug is duidelijk kleiner dan een muntje van 10 eurocent.

Heeft de mug bruine, rode of gele tinten?

U hoeft niet te melden. De tijgermug is zuiver zwart-wit.

Ziet u een mug met donkere vlekjes op de vleugels?

U hoeft niet te melden. De tijgermug heeft ongevlekte vleugels.

Heeft de mug voelsprieten die korter zijn dan de kop?

U hoeft niet te melden. De tijgermug heeft voelsprieten die langer zijn dan de kop.

Hoe herkent u de tijgermug?

U herkent de tijgermug aan 3 kenmerken die u alleen ziet bij een sterke vergroting (zie de rode cirkels op de afbeelding):

  1. de uiterste einden van de achterpoten zijn wit
  2. de uiteinden van de palpen (monddelen bij de steeksnuit) zijn wit
  3. er loopt een witte streep vanaf de kop bovenop de rug

Waar kunt u een vondst melden?

Mocht u een mug aantreffen waarvan u sterk vermoedt dat het om een tijgermug gaat, vergelijk deze dan eerst met die op de foto (bovenaan deze pagina).

Vertrouwt u het niet? Stuur dan een duidelijke foto plus uw gegevens naar ons; maak de foto bij voorkeur van een levende mug en tegen een lichte achtergrond.

Vondsten Aziatische tijgermug

Wilt u weten waar de Aziatische tijgermug in Nederland is gevonden? Kijk dan de pagina Vondsten.

Verspreiding

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Het moet daarom mogelijk worden geacht dat tijgermuggen Nederland bereiken als ongewenste lifter.

Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen.

De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.

Overdracht van ziekten

De Aziatische tijgermug steekt met name overdag. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, kunnen overdragen is te verwaarlozen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.