Ik reis met mijn hond of kat vanuit land buiten de EU naar Nederland

Reist u met uw hond of kat vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland? Lees hier wat u moet regelen. Voldoet uw huisdier niet aan de importeisen van de EU? Dan kan het dier niet meekomen.

Wat moet ik regelen voor mijn dier?

Vanwege de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid) gelden in de EU strenge importeisen voor honden en katten. Deze eisen gelden ook voor reizen met een fret. U moet soms al ruim 4 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Bekijk de checklist hieronder of ga naar onze regelhulp.

Hulphond of assistentiehond mee op reis?

Ook hulphonden en assistentiehonden moeten voldoen aan de eisen voor reizen met honden. Er geldt geen uitzondering voor uw hulphond of assistentiehond.

Mag ik voer meenemen voor mijn dier?

Neemt u voer mee voor uw dier? Bekijk welk voer mee mag als u naar Nederland reist.

Waar mag mijn dier de EU binnenkomen?

U mag de EU alleen binnenkomen via de daarvoor aangewezen punten van binnenkomst. Dit geldt alleen voor huisdieren die niet-commercieel reizen. Het dier moet altijd op het eerste punt van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. Maakt u een overstap? Lees wat u moet doen als u een overstap maakt met uw dier.

Wat moet ik doen bij aankomst in Nederland?

Bij aankomst op de luchthaven of in de ferryterminal in Nederland meldt u zich met uw huisdier bij de douane (aangifte goederen - goods to declare). De douane controleert uw huisdier en de bijbehorende documenten. Alleen bij een niet-commerciële reis kunt u met uw huisdier aankomen in de aankomsthal. U hoeft uw huisdier dan niet van tevoren aan te melden.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, pet shipper of de luchthaven voor meer praktische informatie. Bijvoorbeeld waar u uw huisdier bij aankomst kunt ophalen.

Wat als mijn dier niet aan de importeisen voldoet?

Voldoet uw hond of kat niet aan de importeisen van de EU? Bijvoorbeeld omdat uw dier geen geldige rabiës-vaccinatie heeft? Dan kan het dier niet naar Nederland reizen.

Blijkt bij aankomst dat het dier niet aan de importeisen van de EU voldoet? Dan draagt de douane het dier aan onze inspecteurs over. Het dier moet terugreizen naar het land van herkomst of het gaat naar een quarantainelocatie. Ook als het dier moet terugreizen, gaat het eerst een aantal dagen in quarantaine om bij te komen van de reis. U kunt in die periode de terugreis regelen. U betaalt de kosten voor de terugreis en de quarantaine.

Probeer terugreizen en quarantaine te voorkomen door op tijd aan de voorbereidingen te beginnen. En neem het dier alleen mee als u aan alle eisen voldoet. Zeker als het om een puppy of kitten gaat. Dat heeft te maken met de socialisatie van het dier.

Moet ik mijn hond laten registreren?

Blijft het dier langer dan 3 maanden in Nederland? Dan moet u uw hond binnen 2 weken na aankomst laten registreren bij RVO. Ga naar een dierenarts om dit te regelen.

Landen met extra eisen

Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Noorwegen

Reist u door naar Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Noorwegen? Deze landen hebben een extra eis in verband met ontworming. Dit geldt alleen voor honden. Lees meer over de extra eisen als u met uw dier op doorreis bent.

Maleisië (schiereiland) en Australië

Er gelden extra eisen:

  • voor katten die vanuit Australië reizen, in verband met het hendra-virus.
  • voor honden en katten die vanuit het schiereiland van Maleisië reizen, in verband met het Nipah-virus.

Check in onze regelhulp wat de extra eisen zijn.

Met een hond of kat naar een land buiten de EU reizen

Gaat u met uw hond of kat vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Lees wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.