Ik reis met mijn vogel vanuit land buiten de EU naar Nederland

Reist u met uw kanarie, papegaai, parkiet of andere vogel vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing? Aan de reis met uw vogel zijn strenge regels verbonden, onder meer vanwege vogelgriep. Hier leest u welke eisen gelden.

Aan welke voorwaarden moet de reis voldoen?

  • De vogel waarmee u reist is volgens de Europese wet een gezelschapsdier. U reist niet met een kip, kalkoen, parelhoen, eend, gans, kwartel, duif, fazant, patrijs of loopvogel (ratitae).
  • De reis met uw vogel is geen commerciële reis. Het dier mag bijvoorbeeld na aankomst geen andere eigenaar krijgen. Controleer of de reis een commerciële reis is.
  • Uw vogel is niet bestemd voor een vogelbeurs of vogeltentoonstelling.

Wat moet ik regelen voor mijn vogel?

Aan welke eisen moet ik nog meer voldoen?

U moet onder meer aan de volgende eisen voldoen:

  • Het land van waaruit de vogel reist is lid van de diergezondheidsorganisatie WOAH.
  • De vogel is binnen 48 uur voor vertrek door een dierenarts onderzocht.
  • De vogel voldoet aan de informatie in de eigenaarsverklaring.
  • De vogel heeft een chip of een gesloten pootring.
  • De vogel is tegen vogelgriep gevaccineerd of hierop onderzocht. Of de vogel komt uit een land of gebied waarmee handel in vogels is toegestaan. In Import Veterinair Online (IVO) kunt u opzoeken of uw vogel uit een land komt waarmee handel is toegestaan. Als handel is toegestaan, is vaccinatie of onderzoek op vogelgriep niet nodig. Een andere mogelijkheid is dat de vogel meteen na aankomst in de EU naar een door de overheid erkende officiële quarantaine gaat. Deze locaties staan in het systeem TRACES. In Nederland is 1 vogelquarantaine, maar die ontvangt momenteel geen vogels.

Alle eisen staan ook in het gezondheidscertificaat. En in de Europese Verordeningen 2021/1938 en 2021/1933.

Waar mag ik met mijn vogel de EU binnenkomen?

U mag met uw dier op een aantal plaatsen de EU binnenkomen. Bekijk om welke plaatsen het gaat. Bij aankomst moet u zich met uw dier melden bij de douane, bij ‘aangifte goederen’. De douane controleert vervolgens de documenten en uw dier.

Hulp nodig bij het reizen met uw dier?

U kunt een pet shipper inschakelen. Op de website van International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) kunt u op zoek gaan naar een pet shipper.

De reis van mijn dier is commercieel

Voldoet uw dier niet aan de voorwaarden voor reizen met een gezelschapsdier, bijvoorbeeld omdat u met meer dan 5 vogels reist? Dan gelden de eisen voor import, zoals:

  • Uw vogels moeten gekeurd worden op een grenscontrolepost (GCP).
  • U heeft een pet shipper of agent nodig. Een pet shipper doet de verplichte vooraanmelding en maakt voor u een afspraak op een inspectiecentrum. Een overzicht van pet shippers kunt u vinden op de website van IPATA.

Controleer in Import Veterinair Online (IVO) of invoer van uw dier in de EU mogelijk is en wat de voorwaarden zijn. Selecteer bij soort ‘vogels’. Kies vervolgens het juiste land en beantwoord de rest van de vragen. Hierna ziet u of import is toegestaan en welke regels er dan gelden.

Lees meer over het importeren van dieren.

Welk dieren mogen niet mee op reis?

Sommige dieren mag u niet meenemen op reis of alleen als u aan strenge voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat de dieren beschermd zijn of omdat ze schadelijk zijn voor de natuur. Lees meer over dieren die niet mee mogen op reis.