NVWA deelt boetes uit op paardenmarkt Zuidlaren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens de paardenmarkt op 18 oktober 2022 in Zuidlaren meerdere boetes uitgedeeld. Daarbij ging het o.a. om pogingen tot illegale export en het niet beschikken over de verplichte documenten. Tegen de handelaren wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast zijn er twee schriftelijke waarschuwingen gegeven voor het niet kunnen tonen van een transportvergunning en paardenpaspoort.

Paardjes in aanhanger
Beeld: ©NVWA

Ook ons welzijnsteam heeft handhavend opgetreden. Zo is er een paard verwijderd van de markt in verband met verschijnselen van stress. Op het gebied van diergeneesmiddelen hebben we geen afwijkingen geconstateerd. Naast de inspecties door de NVWA wordt ook gecontroleerd door dierenartsen van de marktorganisatie. Een Shetlandpony is door de private dierenarts apart gezet in verband met buikloop.

Extra controles

De NVWA heeft begin september aangekondigd op komende paardenmarkten te inspecteren. Aangezien rechtstreekse im- en export van en naar paardenmarkten niet meer is toegestaan, is hier extra op gecontroleerd. Ons vervoersteam heeft 6 proces-verbalen geschreven voor poging tot illegale export. De paarden waren niet voorzien van een gezondheidscertificaat, terwijl dit wel verplicht is.

Paarden die bestemd zijn voor export moeten eerst vervoerd worden naar een locatie waar het paard minimaal 48 uur moet verblijven voordat de exportkeuring mag plaatsvinden. Ook tijdens komende paardenmarkten gaat de NVWA hierop controleren.

Bijhouden van documentatie

De exploitant van een paardenmarkt is verplicht om documentatie bij te houden, een zogenoemd in- en uitslagregister. Dit betekent dat van elk paard dat op de markt komt, of de markt verlaat, de herkomst, bestemming en het chipnummer moet worden genoteerd. Het verplichte register wordt op korte termijn door de NVWA gecontroleerd.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).