Inspectieresultaten speeltoestellen op en om het water 2023

Attractie- en speeltoestellen die op en om het water staan moeten aan strenge eisen voldoen. Deze staan in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). In 2023 hebben we een aantal van deze toestellen geïnspecteerd. U vindt hier een overzicht van de resultaten van deze inspecties.

In het kort: veel tekortkomingen

In 2023 hebben we 24 onaangekondigde inspecties gedaan. In totaal hebben we daarbij 66 toestellen geïnspecteerd. We controleerden onder andere of toestellen veilig zijn om te gebruiken, en of ze de juiste keuringen en documenten hebben.

Bij deze inspecties hebben we bij 18 locaties in totaal 34 keer (52%) een maatregel opgelegd op toestelniveau. Het betrof 17 keer een beschikking, 10 keer een officiële waarschuwing en 7 keer een rapport van bevindingen.

De afwijkingen hadden voornamelijk betrekking op onvoldoende of ontbrekende dossiers, onvoldoende technische staat, of onvoldoende onderhoud en beheer.

We hebben 21 keer een herinspectie van de toestellen gedaan. De overtreding was daarbij in 86% van de gevallen opgelost. De overige locaties inspecteren we in 2024 opnieuw.

Toestellen op en om het water

Toestellen op en om het water zijn onder andere: waterglijbanen, aquaparken, luchtkussens, behendigheidstoestellen, schommels, kabelbanen en klimtoestellen. Deze toestellen bekeken we onder andere bij: 2 buitenspeeltuinen, 1 attractiepark, 4 bungalowparken of campings, 7 binnenzwembaden en 8 openbare stranden. Daarnaast bezochten we 2 handelslocaties. Bij 4 van de 24 bezochte locaties zijn speeltoestellen de hoofdactiviteit.

Inspectieresultaten

Op 24 locaties hebben we 66 toestellen geïnspecteerd. Op 18 locaties hebben we 35 tekortkomingen vastgesteld. Voor 34 tekortkomingen hebben een maatregel opgelegd. 6 locaties voldeden aan het WAS op de geïnspecteerde onderdelen.

We hebben tijdens de inspectie gecontroleerd of werd voldaan aan het keuringsregime, en of het dossier actueel was. Daarnaast keken we naar de technische staat en inspectie en onderhoud van de toestellen. Ook hebben we gekeken naar het kennisniveau van de beheerders. Bekijk ook hoe wij toezicht houden bij speeltoestellen.

Tabel 1 - Aantal tekortkomingen bij inspectie
Gecontroleerd onderdeel Aantal toestellen dat niet voldoet
Keuringsregime 9
Actueel dossier 10
Technische staat 3
Inspectie en onderhoud 13
Totaal 35

Kennisniveau van beheerders

Naast de inspecties van de toestellen hebben we ook de kennis van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) getoetst bij de beheerders. Dat deden we door hen enkele vragen te stellen.

Bij de 24 bezochte locaties was het kennisniveau:

  • 1 keer goed
  • 8 keer voldoende
  • 13 keer matig
  • 2 keer slecht

Opvallend is dat alle bedrijven die een ‘voldoende’ of ‘goed’ kregen de speeltoestellen niet als hun hoofdactiviteit hadden.

Brief over regelgeving

In 2022 hebben beheerders van speeltoestellen een brief ontvangen om te helpen ongevallen te voorkomen. Daarin stond uitleg over het WAS en adviezen om ongevallen terug te dringen.

Bij de 20 bezochte locaties hebben we gekeken of deze brief bekend was. Bij 4 inspecties hebben we het niet nagevraagd.

  • 4 beheerders waren bekend met de inhoud van de brief
  • 1 beheerder gaf aan de brief wel te hebben gehad, maar niet bekend te zijn met de inhoud
  • 13 beheerders wisten niet zeker of ze de brief had ontvangen
  • 2 beheerders zeiden dat ze geen brief hadden ontvangen

Hoe hebben wij gehandhaafd?

We hebben bij 18 locaties in totaal 34 keer (52%) een maatregel opgelegd op toestelniveau. Vaak was dit een beschikking of een officiële waarschuwing. Bij 2 handelslocaties hebben we een Last onder dwangsom opgelegd. Dit betekent dat het bedrijf de producten moet terugroepen, of moet certificeren. Dit moet binnen een betaalde tijd, anders moet het bedrijf ons een bedrag betalen. Bekijk ook hoe wij handhaven bij speeltoestellen.

Tabel 2 - Aantal opgelegde maatregelen
Soort interventie Aantal opgelegd
Beschikking 17
Officiële waarschuwing 10
Rapport van Bevindingen zonder last onder dwangsom 5
Rapport van Bevindingen met last onder dwangsom 2
Totaal 34

32 toestellen voldeden aan het WAS. Daar hebben we geen maatregelen opgelegd.

Voorbeelden van situaties en interventies

Situaties die leiden tot een waarschuwing:

  • beheer niet bijgehouden in actueel dossier
  • typeplaatjes niet (juist) aangebracht

Situaties die leiden tot een rapport van bevindingen:

  • verhandelen van speeltoestellen zonder CvG
  • toestellen waarbij een CvG niet kon worden laten zien

Vervolgaanpak

Het is belangrijk dat we blijven controleren bij locaties die speeltoestellen en attractietoestellen op en om het water exploiteren. Hiermee zorgen we ervoor dat toestellen veilig gebruikt kunnen worden. Daarom zijn we in 2024 gestart met nieuwe inspecties waarbij we meer locaties bezoeken. We gebruiken de resultaten uit 2023 om beter in te schatten waar risico’s het grootst zijn zodat we  gerichter kunnen inspecteren.