Friese visstropers op heterdaad betrapt

Op het Heegermeer in Friesland zijn dinsdag 28 februari 2 visstropers op heterdaad betrapt. De inwoners van Friesland zijn aangehouden. Hun bootje, de illegaal uitgezette netten en de gevangen vis zijn in beslag genomen.

Netten en Vis in Friesland
Beeld: ©NVWA

Op maandag 27 februari hielden de NVWA, de politie, de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO), it Fryske Gea, Sportvisserij Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân een gezamenlijke actie tegen visstroperij. Met 12 vaartuigen zochten de handhavingspartners een groot gedeelte van de Friese wateren af naar mogelijk illegaal uitgezette netten en fuiken.  

De actie leverde waardevolle informatie op die uiteindelijk leidde tot de aanhouding van de visstropers. Politieagenten betrapten de mannen in de vroege dinsdagmorgen op heterdaad toen zij vanaf hun bootje illegaal uitgezette netten uit het water haalden. Het ging in totaal om 200 meter zogeheten staand want. In de netten zaten 10 snoekbaarzen, waarvan er 7 levend teruggezet konden worden in het water. 

Visstroperij aanpakken

Visstroperij of illegale visserij is vissen zonder vergunning. Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere handhavende organisaties visstroperij dan ook stevig aan.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.