Controle in Amsterdam: minderjarigen kopen nog te makkelijk vapes

Uit controles blijkt dat jongeren onder de 18 nog steeds te makkelijk aan vapes kunnen komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde op zondag 4 december 51 winkels in Amsterdam op de verkoop van vapes aan jongeren onder de 18 jaar. Bij 30 van de 51  gecontroleerde winkels werd niet naar een identiteitsbewijs van minderjarige testkopers gevraagd. Vooral in souvenirwinkels werden vapes aan minderjarigen verkocht.

De controles vonden plaats op verschillende locaties in Amsterdam, zowel in het centrum als daar buiten. De inspecties werden uitgevoerd bij souvenirwinkels, smartshops en kleine supermarkten. Bijna 60% van deze winkels bleek zonder leeftijdscontrole vapes aan de minderjarige testkopers te verkopen. Tegen deze winkels wordt een rapport van bevindingen opgemaakt en ze krijgen een boete.

Legitimatie tonen bij aankoop van tabak of alcohol
Beeld: ©Hollandse Hoogte

Controle

De NVWA zet bij de controles 17-jarige testkopers in. Zij proberen tabak of vapes te kopen, terwijl een NVWA-inspecteur de aankoop observeert. De boetes voor verkoop van rookwaren aan minderjarigen variëren van €1.360 tot €9.000, afhankelijk van de inspectiehistorie en het aantal werknemers van het bedrijf. Wanneer de NVWA 3 overtredingen in 1 jaar constateert bij een ondernemer, moet deze de verkoop van tabaks- en aanverwante producten tijdelijk staken. Hoe zo'n controle verloopt, kun je zien in deze video.

Rookvrije generatie

Net als gewone sigaretten zijn elektronische sigaretten (vapes) schadelijk voor de gezondheid. Artsen en andere gezondheidsdeskundigen raden vapen af. De Rijksoverheid streeft daarom naar een rookvrije generatie in 2040. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken/vapen en om gestopte rokers beter tegen de verleiding van roken beschermen, zijn er maatregelen getroffen. Zo wil de overheid de komende jaren o.a. het aantal verkooppunten van tabaksproducten en aanverwante producten verminderen.

Maatschappelijk probleem

Ook bij eerdere controles van de NVWA bleek dat veel verkopers tabak en vapes verkochten aan minderjarigen. Toezicht en handhaving door de NVWA en voorlichting door de overheid alleen zijn niet genoeg om een rookvrije samenleving te realiseren. Roken en vapen door minderjarigen is een maatschappelijk probleem. Daarom is het van belang dat ook winkeliers, gebruikers en hun omgeving (zoals ouders en scholen) zich bewust zijn van de gevaren van het gebruik van dit soort producten. Informatie over de gezondheidseffecten is beschikbaar via informatiekanalen als de website Rokeninfo.nl.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.