NVWA neemt 3 roofkatten in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een inwoner van Almere 3 caracals in beslag genomen. Deze beschermde katachtigen houden is verboden in Nederland. De man kon daarnaast niet aantonen dat hij de dieren op een legale manier in zijn bezit had gekregen. De dieren zijn ondergebracht bij een deskundige opvang. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de Almeerder.

Caracal
Beeld: ©NVWA

De politie was naar het appartement gegaan na een melding over het welzijn van een aantal huiskatten. Binnen troffen agenten naast de 13 huiskatten ook 3 caracals, 3 servals, vogels, slangen en andere reptielen aan. Omdat er twijfels waren over de legaliteit van de roofkatten en het welzijn van de andere dieren mogelijk in het geding was, werden ook de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gewaarschuwd.

Maatregelen

De NVWA heeft de caracals in beslag genomen en stelt een onderzoek in naar de herkomst van de servals. Servals zijn ook beschermde katachtigen. Deze mogen in Nederland gehouden worden, mits de eigenaar kan aantonen dat hij of zij ze op een legale manier in bezit heeft gekregen.

De LID heeft ervoor gezorgd dat de 13 huiskatten zijn onderzocht en - voor zover nodig - behandeld door een dierenarts. Verder zorgt de LID ervoor dat de Almeerder een aantal van zijn vogels en slangen laat onderzoeken en behandelen door een dierenarts. Ook moet hij de hygiƫne en leefomstandigheden van alle dieren verbeteren. De LID controleert of dit ook echt gebeurt.

Beschermde dieren houden

Om de natuur te beschermen mag je sommige dieren in Nederland niet houden of verhandelen. Voor beschermde dieren die je wel mag houden of verhandelen gelden strenge regels. Zo moet je onder meer aan kunnen tonen dat je de dieren op een legale manier in je bezit hebt gekregen. Maar ook het welzijn van dieren moet gewaarborgd zijn. Je moet daarom zorgen voor een geschikte huisvesting en goede verzorging van de dieren. Het is belangrijk om je goed op de hoogte te stellen van de wet- en regelgeving en de behoeftes van een dier voordat je een dier aanschaft.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).