Actuele overzichten EU-risicolanden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijsten met EU-risicolanden geüpdatet, waarvoor bij diertransporten een 2e R&O verplicht is. Op de lijsten kunt u zien welke dierziekte er in deze landen heerst onder commercieel gehouden dieren.

Reinigen van een vrachtwagen voor vervoer van dieren
Beeld: ©NVWA

Er zijn 2 lijsten:

Vanwege uitbraken van varkenspest en vogelgriep onder gehouden dieren in EU-risicolanden, moeten vervoermiddelen voor evenhoevigen en voor pluimvee en broedeieren, die (leeg of geladen) naar Nederland komen of terugkeren, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (2e R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis, verzamelcentrum of broederij.

De 2e R&O verplichting geldt ook voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Na afloop van de 2e R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende R&O-plaats, slachthuis, verzamelcentrum of broederij. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA:

NVWA Interventiebureau Dier
Antwoordnummer 2052
8000 VB Zwolle
telefoonnummer: +31 (88) 223 33 33
e-mailadres: R&O@nvwa.nl

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).