Parkieten en broedeieren in bagage; NVWA houdt 3 verdachten aan op Schiphol

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maandag 24 juni op luchthaven Schiphol 3 verdachten van de smokkel van vogels en broedeieren aangehouden. In de bagage van 2 Israëliërs zaten levende parkieten en eieren van verschillende vogels. Deze hadden ze vermoedelijk kort daarvoor ontvangen van een Duitser. Bij geen van de vogels of eieren waren de verplichte officiële documenten, zoals gezondheidsverklaringen, aanwezig. De NVWA heeft de vogels en de eieren in beslag genomen en ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Tegen de 3 verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Eierdoos met broedeieren
Beeld: ©NVWA

De Koninklijke Marechaussee hoorde verdachte geluiden uit een koffer met bestemming Israël komen en waarschuwde de Douane. Die hield 3 personen staande en onderzocht hun bagage. In een koffer zat een kooitje met daarin 10 parkieten. Deze vogels zouden in het ruim van een vliegtuig terecht zijn gekomen. In de handbagage waren in totaal 74 broedeieren verstopt. Daarop werd de NVWA erbij gehaald. Die heeft de zaak direct overgenomen.

Vogeltje klimt uit groen ei
Beeld: ©NVWA

Inspecteurs van de NVWA stelden vast dat er 4 prachtrosella's en 6 roodrugparkieten in het kooitje zaten. De broedeieren zijn afkomstig van verschillende vogels. Het gaat vermoedelijk om een aantal soorten kraanvogels, fazanten en loopvogels. De eieren waren al bijna uitgebroed. In de opvang zijn er dinsdag dan ook al 2 uitgekomen. Uit 1 ei kwam een Tinamoekuiken, het andere kuiken is waarschijnlijk een pauw. De overige eieren worden ook uitgebroed om vast te kunnen stellen om welke vogelsoorten het gaat.

Illegale vogelhandel

Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Door de manier waarop ze worden gevangen en vervoerd sterven veel vogels. Illegale handel in vogels is een gevaar voor de biodiversiteit en brengt vaak dierenleed met zich mee. Daarom pakt de overheid deze illegale handel aan.

De NVWA roept op om vermoedens van illegale vogelhandel te melden. Dat kan ook anoniem via het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).