Inspectieresultaten bierkoeriers 2022

Van juni tot en met september 2022 voerde de NVWA inspecties uit bij bierkoeriers. We controleerden of zij zich aan de regels van de Alcoholwet hielden.

In het kort: problemen met leeftijdscontrole

Bierkoeriers zijn verkooppunten die alcoholhoudende dranken op afstand verkopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via internet of telefoon (via sms, sociale media of bellen). Deze verkooppunten zijn populair onder jongeren.

Tijdens de inspecties controleerden we of de bierkoeriers zich aan de volgende regels uit de Alcoholwet hielden:

  • verbod op het geven van kortingen van meer dan 25% (prijsacties)
  • regels rond de leeftijdsgrens bij verkoop op afstand
  • verkoopbeperking voor online slijterijen

We voerden inspecties uit bij 39 bedrijven. 20 bedrijven hielden zich aan de regels, 19 bedrijven waren in overtreding. Zij controleerden de leeftijd van hun klanten niet goed, of de werkwijze om dit te controleren was niet goed geborgd.

Inspectieresultaten: tekortkomingen in leeftijdsverificatiesysteem en geborgde werkwijze

Wij selecteerden 54 bedrijven voor inspectie. De selectie maakten we op basis van de resultaten van een internetzoekmachine. Tijdens de inspectieperiode zijn 15 van deze bedrijven gestopt. Deze bedrijven hebben we niet verder geïnspecteerd. De reden om te stoppen met de verkoop van alcoholhoudende drank was mogelijk de Alcoholwet die op 1 juli 2021 in werking is getreden. Door de strengere regels werd het minder aantrekkelijk om alcoholhoudende dranken op afstand te verkopen. De bedrijven zijn in ieder geval niet gestopt omdat ze geselecteerd waren voor een inspectie. Wij kondigen onze inspecties namelijk niet van tevoren aan.

Bij de 39 overgebleven bedrijven voerden we inspecties uit. We keken of zij prijsacties met meer dan 25% korting hielden. Ook controleerden we hoe zij omgingen met de verkoopbeperking voor online slijterijen en met de leeftijdgrens.

Prijsacties

Tijdens de inspecties controleerden we of bierkoeriers kortingen hoger dan 25% aanboden. Het verbod op deze prijsacties geldt voor alle verkooppunten van alcohol, dus ook bij verkoop op afstand. Het is niet alleen verboden om zo’n prijsvoordeel te geven, maar ook om te vermelden of zelfs maar de indruk te wekken dat er meer dan 25% korting wordt gegeven.

Leeftijdsgrens bij verkoop op afstand

De leeftijdsgrens voor het kopen van alcoholhoudende drank is 18 jaar. Bij iedere aankoop van alcoholhoudende drank moet de verkoper de leeftijd van de klant controleren. Bij verkoop op afstand kan dit via een leeftijdsverificatiesysteem. De eisen voor het leeftijdsverificatiesysteem staan in het Alcoholbesluit. Het moet uit 3 onderdelen bestaan:

  • de vraag naar de leeftijd van de koper
  • de mogelijkheid voor de koper om actief zijn leeftijd door te geven
  • de vermelding dat de leeftijd gecontroleerd wordt bij de bezorging

Ook moet de verkoper van alcohol op afstand beschrijven hoe hij de leeftijdscontrole waarborgt en hoe de leeftijdscontrole in de praktijk wordt uitgevoerd. Dit document heet de ‘geborgde werkwijze’.

Bij onze inspecties hebben wij het leeftijdsverificatiesysteem gecontroleerd en de geborgde werkwijze opgevraagd en beoordeeld.

Verkoopbeperking voor online slijterijen

Online slijterijen kunnen naast zwak alcoholhoudende dranken ook sterk alcoholhoudende dranken aanbieden. De verkoper moet dan wel in het bezit te zijn van een slijterijvergunning. Ook geldt er dan een verkoopbeperking. De verkoper mag geen andere producten en diensten verkopen dan alcoholhoudende dranken, alcoholvrije dranken en aan het slijtersbedrijf gerelateerde producten en diensten (zoals kurkentrekkers, glazen en wijnkoelers).

Zagen we tijdens onze inspectie dat een bierkoerier in de categorie online slijterijen viel? Dan controleerden we of de bierkoerier sterk alcoholhoudende drank aanbood en zich aan de verkoopbeperking hield.

Overtredingen

19 van de 39 geïnspecteerde bedrijven leefden de regels niet goed na. Er waren problemen met het leeftijdsverificatiesysteem of de geborgde werkwijze. Deze waren gebrekkig of ontbraken helemaal.   

Verschillende soorten overtredingen

Overtreding Aantal Percentage (%)
Prijsactie hoger dan 25% 0 0%
Verkoopbeperking voor slijtersbedrijf 0 0%
Ontbreken leeftijdsverificatiesysteem 2 11%
Gebrekkig leeftijdsverificatiesysteem 9 47%
Ontbreken geborgde werkwijze 2 11%
Gebrekkige geborgde werkwijze 6 31%
Totaal 19 100%

Tekortkomingen

Tijdens de inspecties waren de meest gesignaleerde tekortkomingen:

  • Er moet vermeld worden dat er een leeftijdscontrole plaatsvindt bij de aflevering van de bestelling. Maar dit stond niet vermeld.
  • Het leeftijdsverificatiesysteem moet de leeftijd bij iedere aankoop controleren. Maar dit gebeurde niet.
  • De verkoper op afstand moet jaarlijks onderzoek doen naar de uitvoering van de geborgde werkwijze. Maar een concrete beschrijving hiervan ontbrak.
  • In de geborgde werkwijze moet een concrete beschrijving van de leeftijdscontrole bij aflevering staan. Maar deze ontbrak.

Soms zagen we meerdere tekortkomingen bij 1 bedrijf. In totaal constateerden we 49 tekortkomingen.

Tekortkomingen in leeftijdsverificatiesysteem Aantal constateringen Percentage (%)
Ontbreken leeftijdsverificatiesysteem 2 4%
Niet voldoen aan eis vermelding check leeftijd bij bezorging 8 16%
Niet voldoen aan eis leeftijdsverificatiesysteem voor iedere aankoop 8 16%
Niet voldoen aan eis leeftijdsverificatiesysteem vereist actieve handeling vaststelling leeftijd 1 2%
Tekortkomingen in geborgde werkwijze Aantal constateringen Percentage (%)
Ontbreken geborgde werkwijze 2 4%
Niet voldoen aan concrete beschrijving van werkwijze borging aflevering adres geadresseerde 5 10%
Niet voldoen aan concrete beschrijving van werkwijze borging vaststelling leeftijd bij aflevering 8 16%
Niet voldoen aan concrete beschrijving van jaarlijks onderzoek naar uitvoering werkwijze 10 20%
Niet voldoen aan concrete beschrijving van bekend- en inzichtelijk maken geborgde werkwijze werknemers verkoper 4 8%
Niet voldoen aan eis actualiteit beschrijving geborgde werkwijze 1 2%

De percentages in deze 2 tabellen zijn afgerond. Daardoor kan een ander totaalpercentage dan 100% ontstaan.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Wij handhaven volgens ons interventiebeleid. In het Specifiek interventiebeleid Alcoholwet (SPEC29) staat welke interventie wij kunnen opleggen: we kunnen bijvoorbeeld een officiële waarschuwing geven of een Rapport van Bevindingen (RvB) opstellen (waarbij de verkoper een boete krijgt). Welke interventie wij opleggen is afhankelijk van de ernst van de overtreding en van eventuele eerdere overtredingen door de verkoper.

Bij het ontbreken van een leeftijdsverificatiesysteem of geborgde werkwijze hebben we een RvB opgemaakt en een boete opgelegd. De boete per geconstateerde overtreding bedraagt minimaal € 1.360 of € 2.270 (afhankelijk van het aantal werknemers).

Had een bedrijf wel een leeftijdsverificatiesysteem, maar voldeed dat niet aan de eisen? Of was er een geborgde werkwijze die niet aan de eisen voldeed? Dan kreeg het bedrijf een schriftelijke waarschuwing.

Uitgevoerde inspecties bierkoerier in 2022

Maatregel Aantal bedrijven Percentage (%)
Rapport van bevindingen (RvB) 4 10%
Schriftelijke waarschuwing (Sw) 15 38%
Geen overtreding geconstateerd 20 51%
Totaal 39 100% (*)

*De percentages in deze tabel zijn afgerond. Daardoor kan een ander totaalpercentage dan 100% ontstaan.

Vervolgaanpak: controles op basis van meldingen

Bij de bierkoeriers die in overtreding waren hebben we herinspecties uitgevoerd. De resultaten van deze inspecties voegen we toe bij de resultaten van ons gewone toezicht op alcoholverkoopg. Verder blijven we inspecties bij bierkoeriers uitvoeren op basis van meldingen.