Inspectieresultaten handel in professionele gewasbeschermingsmiddelen 2022

De NVWA houdt toezicht op de import en distributie van gewasbeschermingsmiddelen. In 2022 voerden we 202 inspecties uit bij import, bij distributeurs en bij vergunninghouders voor parallelle handel.

In het kort: relatief veel overtredingen bij distributeurs

Bij onze inspecties controleren we of distributie en import van gewasbeschermingsmiddelen voldoet aan de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) en het Besluit Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Bgb).

In 2022 voerden we 25 inspecties uit bij distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen. Distributeurs mogen alleen toegelaten middelen op de markt brengen. Ze hebben een certificaat nodig van Stichting Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen (Stichting CDG) voor de verkoop aan klanten die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken of verkopen aan andere distributeurs. Van de 25 inspecties waren er 17 akkoord en 8 niet akkoord.

We voerden 150 inspecties uit op het gebied van import. De inspecties waren risicogericht: we controleerden op plekken waar ons toezicht het hardste nodig was. We richtten ons op import- en doorvoerstromen van gewasbeschermingsmiddelen en werkzame stoffen in de (lucht)havens. Hierbij werkten we nauw samen met de Douane. 137 inspecties waren akkoord, 13 inspecties waren niet akkoord.

We keken ook naar de invoer van gewasbeschermingsmiddelen met een vergunning voor parallelle handel. Voor deze middelen geldt een meldingsplicht aan de NVWA en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). In 2022 kregen we 50 meldingen van 10 vergunninghouders. Naar aanleiding van deze meldingen voerden we risicogericht en steekproefsgewijs 27 inspecties uit. 22 inspecties waren akkoord, 5 waren niet akkoord.

Inspectieresultaten distributie

Bij onze inspecties hebben we gelet op:

  • de verpakking, etikettering en samenstelling van de gewasbeschermingsmiddelen
  • de voorraden gewasbeschermingsmiddelen
  • de administratie

Bij 8 van de 25 inspecties constateerden we een of meerdere overtredingen. Dit betekent dat 32% van de distributeurs zich niet aan de regels hield. We zagen de volgende overtredingen:

  • verkoop van vervallen gewasbeschermingsmiddelen binnen Nederland en aan andere EU-lidstaten
  • niet in het bezit zijn van het juiste bewijs van vakbekwaamheid voor distributeurs
  • levering aan telers zonder een bewijs van vakbekwaamheid
  • levering van gewasbeschermingsmiddelen aan een EU-lidstaat waar het middel niet is toegelaten
  • voorraad met een onjuiste W-codering

Verder was er 1 bedrijf dat niet bij Stichting CDG was aangesloten.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Wij hebben gehandhaafd volgens ons interventiebeleid. Voor de overtredingen hebben we een rapport van bevindingen opgemaakt of een schriftelijke waarschuwing aangezegd. In totaal ging het om 3 rapporten van bevindingen en 6 schriftelijke waarschuwingen.

Inspectieresultaten import

Bij 13 van de 150 inspecties constateerden we overtredingen. Het betrof invoer van gewasbeschermingsmiddelen en/of biociden die niet zijn toegelaten in Europa. Bij 95% van de inspecties zagen we dat de regels wel goed werden nageleefd.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Wij hebben gehandhaafd volgens ons interventiebeleid. Voor de overtredingen hebben we een rapport van bevindingen opgemaakt of een schriftelijke waarschuwing aangezegd. In totaal ging het om 6 rapporten van bevindingen en 1 schriftelijke waarschuwing. Daarnaast hebben we de middelen in beslaggenomen en vernietigd.

Inspectieresultaten parallelle invoer

In 2022 hebben we 27 inspecties uitgevoerd na melding van parallelle invoer. 22 inspecties waren op alle onderdelen akkoord. Bij 5 inspecties was er een afwijking in de kennisgeving. Deze was bijvoorbeeld onjuist of onvolledig. Daarnaast meldde een vergunninghouder niet tijdig de invoer van de gewasbeschermingsmiddelen.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

Wij hebben de vergunninghouders die in overtreding waren een mondelinge mededeling gedaan. Zij hebben de afwijkingen gecorrigeerd. De vergunninghouder die te laat had gemeld heeft zijn werkwijze aangepast.  

Vervolgaanpak: nieuwe aanpak bij inspecties gericht op illegale handel

Hoe goed de regels worden nageleefd verschilt per groep. Bij de distributeurs is de naleving laag en vergelijkbaar met 2021. Hierover gaan we met de betrokken brancheorganisatie van toeleveranciers van de Nederlandse land– en tuinbouwsector in gesprek. In 2024 wordt de Algemeen Verbindende Verklaring (AVV) voor het certificeringsschema van Stichting CDG geactualiseerd.

In 2023 hebben wij een programmatische aanpak opgesteld om de handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen aan te pakken. Hierbij wordt de gehele handelsketen onderzocht, van de producent tot de gebruiker. De komende jaren gaan we inspecties gericht op de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen uitvoeren vanuit deze programmatische aanpak. Hierbij zullen we nauw samenwerken met onze handhavingspartners, zowel nationaal als internationaal.