Roken en tabak

De NVWA controleert het rookverbod in de horeca. We beboeten ondernemers die sigaretten verkopen aan jongeren onder 18 jaar.

Rookruimtes in horeca

Op 27 maart 2020 is het nieuwe interventiebeleid voor de Tabaks- en rookwarenwet gepubliceerd. Aanpassing van dit interventiebeleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nodig in verband met de voorgenomen controles op het verbod op rookruimtes in de horeca. Omdat horecabedrijven momenteel gesloten zijn vanwege maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt er voorlopig niet op dit verbod gecontroleerd.

Rookruimten in de horeca zijn al verboden sinds een uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2019, maar ondernemers hadden tot 1 april 2020 de tijd gekregen om hun bedrijf aan te passen aan dit verbod. Het verbod op rookruimten geldt voor alle zogenoemde horeca-inrichtingen. Dit zijn bijvoorbeeld cafés, discotheken, coffeeshops en shishalounges, maar ook concertzalen, hotels en restaurants. Ook sportinrichtingen zoals sportkantines en sporthallen vallen onder het verbod.

Bij andere bedrijven en in publieke gebouwen zijn rookruimten nog wel toegestaan. Het kabinet heeft aangekondigd de rookruimten in publieke gebouwen in 2021 af te willen schaffen. Voor andere bedrijven worden rookruimten afgeschaft in 2022.

Meer informatie: