Wet- en regelgeving roken en tabak

Op deze pagina worden de verwijzingen naar de nieuwe wet- en regelgeving gepubliceerd.

Tabaks- en rookwarenwet

In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over tabaksproducten, aanverwante producten (elektronische sigaretten en navulverpakkingen/patronen - beide met en zonder nicotine - en voor roken bestemde kruidenproducten) en roken. Deze wet regelt onder andere het rookverbod, het reclameverbod, de leeftijdsgrens van 18 jaar bij verkoop aan jongeren en de samenstelling en etikettering van de producten. De overheid ontmoedigt daarmee roken en beschermt niet-rokers tegen meeroken. De NVWA controleert of ondernemers zich houden aan de regels van de Tabaks- en rookwarenwet.

Het rookverbod uit de Tabaks- en rookwarenwet geldt voor werkplekken en openbare gebouwen. Sinds 10 oktober 2014 moet ook de hele horeca volledig rookvrij zijn. Het rookverbod geldt niet in de open lucht en privéruimten. En op buitenterrassen, mits deze voldoen aan de eisen. Rookruimtes in horecabedrijven zijn niet toegestaan. 

Het Europese parlement heeft een Tabaksproductenrichtlijn (TPD) opgesteld, welke regels stelt aan de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten. Deze richtlijn is op 20 mei 2016 geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.