Onze inspecties in horeca, retail en ambacht

We houden toezicht op de voedselveiligheid. We voeren inspecties uit bij bedrijven in de horeca, ambacht en retail. Bijvoorbeeld in restaurants, bij bakkers en in supermarkten. We maken de resultaten van onze inspecties openbaar.

Wij inspecteren uw bedrijf

Onze inspecteurs komen langs voor een inspectie. Wij controleren dan of u zich aan de regels voor veilig en hygiënisch werken houdt. De inspectie kondigen wij niet aan. U bent verplicht mee te werken aan de inspectie. Dat betekent dat u de inspecteur moet binnenlaten en zijn werk moet laten doen. Ook als het niet uitkomt.

Zo ziet een horeca-inspectie eruit. Nieuwe ondernemers.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

VOICE-OVER: Voedsel moet veilig zijn. In de keuken, en op het bord. Daar zorgt u voor. En daar houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op met onaangekondigde en risicogerichte controles.

[Een inspecteur loopt een restaurant binnen.]

INSPECTEUR: Hoi, goedemorgen.
BARMEDEWERKER: Goedemorgen.
INSPECTEUR: Ik ben van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en kom voor een inspectie.

VO: Daar kan elke horecaondernemer mee te maken krijgen. Maar hoe ziet zo'n controle er eigenlijk uit? Een NVWA-inspecteur kan elk moment voor uw deur staan. Nadat de inspecteur zich geïdentificeerd heeft en de KvK-gegevens heeft gecontroleerd, zal hij of zij uitleggen wat er tijdens de inspectie gaat gebeuren en loopt samen met u een aantal belangrijke zaken langs.

[De inspecteur is in gesprek met een chef.]

INSPECTEUR: En de allergenen. Mag ik met je mee de keuken in?
CHEF: Jazeker.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

[De inspecteur trekt een witte jas aan en wast haar handen. De inspecteur en de chef gaan de keuken in.]

VO: De inspecteur vraagt naar de hygiënecode of een ander goedgekeurd voedselveiligheidsplan. Een voedselveiligheidsplan beschrijft wat er belangrijk is voor het veilig ontvangen, bereiden, produceren, verpakken, opslaan en vervoeren van levensmiddelen.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]

INSPECTEUR: Voorraad, keuken... Vriezer, die zal dan daar zijn? En diepvriescel.

VO: Er staan naast hygiëne ook regels in over onder meer allergenen en plaagdieren. Het werken volgens een hygiënecode of goedgekeurd voedselveiligheidsplan is verplicht. Dan bekijken jullie samen de keuken. Is deze veilig en schoon? Een vieze, rommelige keuken trekt plaagdieren aan en kan voedsel verontreinigen. De inspecteur controleert of de plafonds, wanden en vloeren goed schoon te maken zijn. Dan kijkt hij of zij of er geen gaten en kieren zijn waar plaagdieren door naar binnen kunnen komen. Ook kijkt de inspecteur of u de juiste materialen heeft om de keuken schoon te houden. Is de keuken bekeken, dan kijkt de inspecteur of eten op een veilige manier wordt bewaard.

[De inspecteur en de chef lopen samen een voorraadruimte in.]

INSPECTEUR: -18, 5 graden.

VO: De inspecteur begint met het meten van de temperatuur in de koelkast en au bain-marie of warmhoudkast. U moet de temperatuur van voedsel regelmatig controleren en registreren. Dat betekent dus dat u in het bezit moet zijn van een digitale kernthermometer. De inspecteur vraagt hiernaar.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]

INSPECTEUR: Thermometer.

♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪

[De inspecteur meet de temperatuur op van een pan met eten.]

INSPECTEUR: Ja, top.

VO: Alle producten in de koelingen moeten voorzien zijn van een sticker met datum, waardoor iedereen weet wanneer ze gemaakt zijn en wanneer ze weg moeten. Ook hier kijkt de inspecteur naar. Het voedsel dat u zelf bereidt wordt extra gecontroleerd. De inspecteur neemt een beetje mee van een verhit product om het in het laboratorium te laten onderzoeken. Daar kijken wij of er niet te veel bacteriën in het product zitten, het niet besmet is en of er schoon gewerkt is. Ook buiten de keuken zijn er zaken waar u op moet letten. De inspecteur vraagt naar uw kennis over allergenen en hoe u gasten over allergenen informeert, bijvoorbeeld op de menukaart.

[De inspecteur en de chef staan in de keuken en nemen het menu door.]

INSPECTEUR: Bijvoorbeeld de gewokte ossenhaaspuntjes. Waar vind ik die?
CHEF: Ossenhaaspuntjes.
INSPECTEUR: Vis- en weekdieren.

VO: Als dat besproken is, is de inspectie ten einde. De inspecteur deelt zijn of haar bevindingen met u en bespreekt of er iets verbeterd moet worden en hoe u dat kunt doen. Als er iets niet in orde is, dan ontvangt u na de inspectie een brief met daarin de overtredingen, de acties die u moet ondernemen om te verbeteren en of we opnieuw bij u langskomen. Tot slot wijst de inspecteur u erop dat de resultaten van de inspectie openbaar worden gemaakt op de website van de NVWA. Wilt u meer weten of voedselveilig werken? Kijk dan op nvwa.nl/hap.

♪ PIANOMUZIEK DOOFT UIT ♪

[Logo Rijksoverheid. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Meer info: nvwa.nl/HAP.]

We grijpen in bij overtredingen

Constateren onze inspecteurs een of meerdere overtredingen? Het hangt van de overtreding af wat de gevolgen zijn. U kunt bijvoorbeeld een officiële waarschuwing of een boete krijgen.

Wat gebeurt er als ik vaker de regels overtreedt?

Houdt u zich vaker niet aan de regels? Dan kunnen wij uw bedrijf onder verscherpt toezicht plaatsen. U komt onder verscherpt toezicht te staan als wij binnen 2 jaar 3 keer of vaker zware overtredingen zien tijdens een inspectie. En als wij elke keer een rapport van bevindingen hebben opgemaakt.

Lees meer over verscherpt toezicht voor horeca, ambacht en retail.

Wij maken de uitkomst van de inspecties openbaar

Wij maken de resultaten van inspecties openbaar. Dat doen we op verschillende plekken:

  • Wij publiceren de resultaten van onze inspecties bij bedrijven in horeca, ambacht en retail op onze website met inspectieresultaten. Op deze website kan iedereen opzoeken of deze bedrijven aan de regels over voedselveiligheid voldoen.
  • Wij plaatsen ook resultaten van inspecties op de pagina Inspectie- en onderzoeksresultaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoek naar bepaalde producten. Of om onderzoeken naar de sector als geheel.

Lees meer over onze inspecties bij bedrijven in horeca, retail en ambacht.

Aangepast toezicht

Schakelt u een controle- of adviesbureau in via het programma Checkpunt Voedselveiligheid en voldoet u aan de eisen? Dan passen wij ons toezicht aan. Dat betekent het volgende:

  • We komen minder vaak langs voor een inspectie. We komen alleen langs als we een melding hebben gekregen over uw bedrijf. En soms voor een steekproef.
  • Als wij onze inspectieresultaten openbaar maken, krijgt u van ons het oordeel 'voldoet'. Daarmee geven we aan dat u voldoet aan de eisen op het gebied van voedselveilig werken. U krijgt dat oordeel ook als we niet bij u zijn langs geweest. We nemen de resultaten van het controle- of adviesbureau over.

Ons toezicht op formulebedrijven levensmiddelen

Is uw bedrijf onderdeel van een grotere organisatie met meerdere locaties, filialen of franchisers? Zo’n organisatie noemen we ook wel een formulebedrijf, of kortweg ‘formule’. Het gaat vaak om supermarkten, hotels of fastfoodrestaurants. We houden toezicht op formulebedrijven. We passen ons toezicht aan bij formulebedrijven die het goed doen. We publiceren de resultaten van onze controles op deze website.

Lees meer over ons toezicht bij formulebedrijven levensmiddelen.