Inspectieresultaten horeca

De NVWA controleert of horecaondernemers voedselveilig werken. Daarom voeren we inspecties uit bij horecagelegenheden. De resultaten van onze inspecties zijn openbaar. Zo kan iedereen zien hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van horecagelegenheden in Nederland.

Openbare inspectieresultaten horeca

Wilt u weten of een horecagelegenheid voedselveilig werkt? Kijk dan op de website openbare-inspectieresultaten.nvwa.nl, bij de openbaargemaakte inspectieresultaten horeca. Hier ziet u naam en adres van het bedrijf zoals die bij KVK zijn vastgelegd. Ook ziet u het oordeel van de inspectie over het bedrijf.

Waar let de NVWA op bij inspectie van een horecabedrijf?

Onze inspecteurs letten op de volgende zaken:

  • Juiste omgang met voedsel. We controleren onder meer of de horeca-ondernemer voedsel op een veilige manier opslaat en op de juiste temperatuur bewaart. Dit moet gebeuren volgens de hygiĆ«necode voor de horeca.

  • HygiĆ«ne. We controleren bijvoorbeeld of alle ruimtes en materialen goed schoon zijn.

  • Ongediertewering. We controleren onder meer wat de ondernemer doet tegen muizen, ratten en ander ongedierte.

Oordeel na inspectie

Een inspectie leidt tot een van de volgende oordelen:

Voldoet

De inspecteur heeft geen of alleen kleine tekortkomingen geconstateerd.
Soms staat achter het oordeel: 'Gebaseerd op inspecties door een geaccepteerd privaat controlebureau'. Dan is er geen inspectie geweest, maar is het bedrijf aangesloten bij een controle- en adviesbureau. Deze bureaus zorgen ervoor dat horecagelegenheden aan de wettelijke eisen voldoen. Onze inspecteurs komen alleen langs als we een melding krijgen dat er iets mis is. Af en toe checken we of de controlebureaus hun werk goed doen.

Verbeterpunten vastgesteld

De inspecteur heeft 1 of meer (ernstige) overtredingen geconstateerd. De ondernemer krijgt 3 maanden om dit te verbeteren. Dan volgt een her-inspectie.

Verscherpt toezicht

Bij dit bedrijf hebben onze inspecteurs vaker ernstige overtredingen geconstateerd. De ondernemer moet dit zo snel mogelijk verbeteren. Binnen een paar weken is er een her-inspectie. Heeft het bedrijf niets of onvoldoende gedaan? Dan kunnen wij de activiteiten van het bedrijf stilleggen.

Bij sommige bedrijven staat 'geen recente gegevens'. Deze bedrijven zijn sinds 1 september 2020 niet meer gecontroleerd.

Van welke horecabedrijven maken wij de inspectiegegevens openbaar?

Van horecagelegenheden die voedsel bereiden, zoals restaurants en cafetaria's. Bij de Kamer van Koophandel staan zij ingeschreven met de volgende SBI-codes:

  • 55.10.1 Hotel-restaurants
  • 55.10.2 Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentie-oorden
  • 56.10.1 Restaurants
  • 56.10.2 Fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen e.d.

Waarom maken we de inspectieresultaten openbaar?

De inspectieresultaten geven een goed beeld van de voedselveiligheid in de horeca. Als consument kunt u daar uw keuzes op baseren. Ook kan openbaarmaking ondernemers stimuleren om beter om te gaan met voedselveiligheid, en zo de wetten en regels beter na te leven.

We maken de inspectieresultaten openbaar op basis van artikel 44 van de Gezondheidswet. Zie ook het Overzicht van besluiten en ontwerpbesluiten openbaar maken controlegegevens voedselveiligheid bij Horeca.

Informatie voor ondernemers over het openbaar maken van de inspectieresultaten

Als wij de gegevens van uw bedrijf openbaar maken, ontvangt u daar altijd eerst een brief over. De openbaarmaking volgt 2 weken na de datum die in de brief staat.

Heeft u na het lezen van de brief nog vragen? Wilt u bijvoorbeeld weten waarom uw bedrijf genoemd wordt of hoe u de publicatie kunt laten aanpassen? Hieronder ziet u veelgestelde vragen, met de bijbehorende antwoorden.

Veelgestelde vragen over openbaarmakingen

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum. Kijk voor meer informatie ook bij nvwa.nl/openbaarmaken.