Eten en drinken verkopen vanuit huis

Verzorgt u catering vanuit huis, bijvoorbeeld voor feestjes of buffetten? Of bakt u taarten of kookt u maaltijden om vanuit huis te verkopen? Zo werkt u veilig en hygiënisch: bekijk onze adviezen voor thuiskoks, thuisbakkers en thuiscateraars.

Mogen wij een kijkje in uw keuken nemen?

De afgelopen jaren bieden steeds meer mensen huisgemaakte etenswaren aan via internet of sociale media als Facebook en Instagram. Bent u ook zo’n ondernemer? Dan komen we graag met u in contact! 

Wij willen u helpen om veilig en hygiënisch te werken. Want in Nederland houden wij als Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op de voedselveiligheid.

Advies op maat? Neem contact met ons op

Als u dat wil, komen we bij u langs om mee te kijken in uw keuken. We kunnen u dan tips geven over hoe u voedsel veilig kunt bereiden, bewaren en verkopen.

Mogen we bij u langskomen? Of kent u een thuiskok waar we welkom zijn? Meld u dan aan via het formulier voor thuisbereiders. Daarna belt een van onze inspecteurs u om een afspraak te maken. Zo helpt u ons om u te helpen.

Waarom voedselveilig werken belangrijk is

Door voedselveilig en hygiënisch te werken voorkomt u dat uw maaltijden snel bederven of dat uw klanten ziek worden. Een verkeerde aanpak kan ernstige gevolgen hebben. Bent u bijvoorbeeld vergeten te melden dat er pinda’s in een gerecht zitten? Voor mensen met een pinda-allergie kan dat dodelijk zijn.

Werkt u al voedselveilig? Doe de test!

Hoe gaat het er bij u in de keuken aan toe? Beantwoord de vragen en test uw kennis over voedselveiligheid. Onder de test vindt u algemene informatie over hoe u uw keuken veilig(er) maakt.

Veel zaken om op te letten

Zoals de test waarschijnlijk wel duidelijk maakt, moet u met veel verschillende zaken rekening houden als u voedselveilig wilt werken. Veilig en hygiënisch werken betekent bijvoorbeeld dat u:

  • voedsel bewaart, bereidt en koelt op de juiste temperatuur
  • uw keuken schoon houdt, en dan niet alleen de ruimte maar ook de apparatuur
  • levensmiddelen die u privé gebruikt gescheiden houdt van de levensmiddelen voor uw bedrijf
  • uw keuken kan afsluiten, zodat huisdieren en huisgenoten niet naar binnen komen als u aan het koken bent
  • uw klanten informatie geeft over allergenen: ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken

Werk volgens een plan

Officieel gelden voor u dezelfde wetten en regels als voor restaurants, bakkers en supermarkten. Werk daarom volgens een voedselveiligheidsplan. Daarin staat hoe u met voedselveiligheid omgaat. Zo voorkomt u dat er iets misgaat en dat uw bedrijf in gevaar komt.

Een voedselveiligheidsplan heet ook wel HACCP. U kunt zelf een voedselveiligheidplan maken, maar u kunt ook een kant-en-klaar plan gebruiken: een hygiënecode. Iedere branche heeft een eigen hygiënecode.

Wilt u zich hier eerst verder in verdiepen? Er zijn verschillende organisaties die cursussen over dit onderwerp aanbieden.