Eten en drinken verkopen vanuit huis

Verzorgt u catering vanuit huis, bijvoorbeeld voor feestjes of buffetten? Of bakt u taarten of kookt u maaltijden om vanuit huis te verkopen? Zo werkt u veilig en hygiënisch: bekijk onze adviezen voor thuiskoks, thuisbakkers en thuiscateraars.

Waarom voedselveilig werken belangrijk is

Door voedselveilig en hygiënisch te werken voorkomt u dat uw maaltijden snel bederven of dat uw klanten ziek worden. Een verkeerde aanpak kan ernstige gevolgen hebben. Bent u bijvoorbeeld vergeten te melden dat er pinda’s in een gerecht zitten? Voor mensen met een pinda-allergie kan dat dodelijk zijn.

Werkt u al voedselveilig? Doe de test!

Hoe gaat het er bij u in de keuken aan toe? Beantwoord de vragen en test uw kennis over voedselveiligheid. Onder de test vindt u algemene informatie over hoe u uw keuken veilig(er) maakt.

Veel zaken om op te letten

Zoals de test waarschijnlijk wel duidelijk maakt, moet u met veel verschillende zaken rekening houden als u voedselveilig wilt werken. Veilig en hygiënisch werken betekent bijvoorbeeld dat u:

  • voedsel bewaart, bereidt en koelt op de juiste temperatuur
  • uw keuken schoon houdt, en dan niet alleen de ruimte maar ook de apparatuur
  • levensmiddelen die u privé gebruikt gescheiden houdt van de levensmiddelen voor uw bedrijf
  • uw keuken kan afsluiten, zodat huisdieren en huisgenoten niet naar binnen komen als u aan het koken bent
  • uw klanten informatie geeft over allergenen: ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken

Werk volgens een plan

Officieel gelden voor u dezelfde wetten en regels als voor restaurants, bakkers en supermarkten. Werk daarom volgens een voedselveiligheidsplan. Daarin staat hoe u met voedselveiligheid omgaat. Zo voorkomt u dat er iets misgaat en dat uw bedrijf in gevaar komt.

Een voedselveiligheidsplan heet ook wel HACCP. U kunt zelf een voedselveiligheidsplan maken, maar u kunt ook een kant-en-klaar plan gebruiken: een hygiënecode. Iedere branche heeft een eigen hygiënecode.

Wilt u zich hier eerst verder in verdiepen? Er zijn verschillende organisaties die cursussen over dit onderwerp aanbieden.