NVWA: Kippen in de tuin? Scherm ze af!

De afgelopen weken zijn er in ons land verschillende uitbraken van vogelgriep geweest. Niet alleen bij pluimveebedrijven, maar ook bij hobbyhouders. Vogelgriep is een zeer besmettelijke dierziekte die vaak dodelijk is voor hoenderachtigen, watervogels en loopvogels. Om verspreiding tegen te gaan en dieren te beschermen, gelden er in heel Nederland strenge voorzorgsmaatregelen voor iedereen die kippen of ander pluimvee houdt.

Haan met kippen in schuur
Beeld: ©Rijksoverheid

Sommige voorzorgsmaatregelen gelden ook als je maar een paar kippen of eenden hebt. Een belangrijke regel op dit moment is dat het verplicht is om al je vogels af te schermen. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op en krijgt regelmatig meldingen van politie en burgers over het niet afschermen van kippen bij hobbyhouders.

De recente afschermplicht geldt sinds 26 oktober. Toch lopen er soms nog kippen los buiten rond. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de dieren zelf, maar zo kan bovendien de ziekte verder verspreid worden. Wilde vogels kunnen vogelgriep hebben en de ziekte overdragen naar andere vogels als ze in contact komen met bijvoorbeeld kippen in de tuin. Dit kan ook via vogelpoep gebeuren. Als kippen of eenden besmet zijn met vogelgriep, gaan ze vrijwel zeker dood. Om kippen af te schermen, hou je ze binnen of zet je ze in een ren.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).