NVWA-IOD houdt opnieuw verdachten handel in illegale afslankpillen aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft de afgelopen weken opnieuw 4 verdachten van handel in illegale afslankpillen aangehouden. Zij worden ervan verdacht via social media en websites pillen te verkopen die de harddrug amfetamine bevatten. Zulke afslankpillen zijn in Nederland verboden en kunnen ernstige bijwerkingen hebben.

Afslankcapsules in plastic zakje
Beeld: ©NVWA
Illegale afslankcapsules

Eind januari doorzochten rechercheurs van de NVWA-IOD de woning van een verdachte in de regio Den Haag. Door hem verkochte capsules testten positief voor amfetamine. Bij de doorzoeking troffen rechercheurs nog eens 8 verpakkingen met dezelfde capsules aan. Een 34-jarige man en een 52-jarige vrouw werden aangehouden in de woning. Zij worden ervan verdacht samen te werken bij de verkoop van de illegale afslankpillen.

handen houden potjes met afslankpillen vast die in plastic zak zitten
Beeld: ©NVWA
Illegale afslanktabletten

In de regio Amsterdam hielden rechercheurs op dinsdag 13 februari een 29-jarige man aan. Tabletten die hij verkocht testten positief voor amfetamine. Rechercheurs hebben zijn woning doorzocht en troffen daar onder meer een hoeveelheid anabole steroïden en 1.500 afslankpillen aan. In deze zaak hield de NVWA-IOD op woensdag 14 februari ook een 28-jarige vrouw aan.

Alle aangetroffen pillen zijn in beslag genomen. Ze worden in het laboratorium onderzocht. De 4 verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De NVWA-IOD doet nog verder onderzoek.

Eerdere vangst

In juli van het vorig jaar hield de NVWA-IOD ook al verschillende verdachten van de handel in illegale afslankpillen aan en nam duizenden illegale afslankpillen in beslag. Het ging toen ook om capsules en tabletten die positief testten voor amfetamine. Die werden onder meer verkocht onder de naam Iomax. Naast het aanpakken van verkopers van zulke illegale afslankpillen, waarschuwt de NVWA gebruikers nadrukkelijk voor de gevaren van deze pillen.

Niet gebruiken

De NVWA raadt met klem af om via social media en websites afslankpillen te kopen en te gebruiken, omdat ze mogelijk onveilig zijn. De pillen die de NVWA tot nu toe heeft aangetroffen, testten vrijwel allemaal positief voor amfetamine. Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Verschillende gebruikers hebben een hersenbloeding gehad na het gebruik van pillen met de naam Iomax of pillen met dezelfde ingredi├źnten. Gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van deze pillen en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan. Eventuele overgebleven pillen kunnen als klein chemisch afval worden ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat.

Meld verkopers

Afslankpillen zoals Iomax zijn niet in de winkel te koop, maar alleen online verkrijgbaar. De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze pillen hebben gekocht. Zo kan de NVWA gericht optreden en consumenten beschermen. Melden kan via het Klantcontactcentrum. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Blijft u liever anoniem, dan kunt u contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen van de NVWA-IOD.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).