NVWA neemt 11 illegale puppy’s in bewaring

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op donderdag 15 juli 2021 11 puppy’s in bewaring genomen. De puppy’s zijn aangetroffen in een woning in de gemeente Tilburg na een melding.

Witte puppy's
Beeld: ©NVWA

De 11 puppy's komen uit Oost Europa en waren niet ingeënt tegen rabiës. Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten in Oost Europa. Via een beet, krab of lik kan het hondsdolheidvirus overgedragen worden op mensen. Daarmee vormt rabiës of hondsdolheid een groot risico voor de volks- en diergezondheid. In Nederland komt rabiës niet voor. Door (illegale) invoer wordt dit risico wel groter. Ook hadden de puppy’s geen paspoort en geen gezondheidscertificaat. De puppy's gaan in quarantaine en worden gevaccineerd tegen rabiës.

Melden helpt

Inspecteurs van de NVWA treden samen met de collega’s van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de politie op tegen illegale hondenhandel. Toekomstige hondeneigenaren kunnen daarom ook veel doen om misstanden te voorkomen:

  • Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts.
  • Koop nooit in een opwelling een hond.
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie je de hond koopt.
  • Doe navraag over de herkomst van de hond.
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat je goed informeren over de gezondheid van het dier.
  • Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet voldoende dat handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Dit betekent dat deze informatie later ook niet achterhaald kan worden, en daardoor blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.
  • Ook voor de aanschaf van een hond geldt: een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook.

Als je ondanks alles toch slachtoffer bent van illegale hondenhandel of als consument, dierenarts of ander professional informatie hebt over zaken die niet in de haak zijn, dan kun je dit melden bij de NVWA.

Meer informatie over rabiës (hondsdolheid)

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).