Huisdieren meenemen van en naar Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Als u huisdieren mee wilt nemen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU dan is er na 1 januari 2021 niets veranderd. Met huisdieren bedoelen we in dit geval honden, katten en fretten.

U reist van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

De volgende eisen blijven gelden voor uw hond, kat of fret:

 • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie);
 • rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie);
 • geldig Europees dierenpaspoort;
 • behandeling tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Voor de commerciële export van honden, katten en fretten naar het Verenigd Koninkrijk heeft u een gezondheidscertificaat nodig. Dit kan alleen worden afgegeven door de NVWA. Onder commerciële export valt het volgende:

 • eigendomsoverdracht van het dier;
 • als de eigenaar zelf niet naar het Verenigd Koninkrijk reist binnen 5 dagen voor of na de reis van het dier;
 • reizen met meer dan 5 dieren (met uitzondering van dieren voor shows of wedstrijden).

Meer informatie over het gezondheidscertificaat voor honden, katten en fretten vindt u via de Exportassistent.

Verboden honden

Sommige honden zijn in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan. Het gaat om de volgende typen honden:

 • Pitbull terriër
 • Japanse tosa
 • Argentijnse dog
 • Fila brasileiro

Hoe de honden er uitzien is belangrijker dan ras of naam. Zie voor meer informatie de pagina banned dogs op de website gov.uk.

Met een ander soort huisdier naar het Verenigd Koninkrijk reizen

Als u een ander huisdier mee wilt nemen naar het Verenigd Koninkrijk, kunt u via de Exportassistent nagaan of voor deze diersoort een gezondheidscertificaat beschikbaar is. Wilt u uw paard meenemen naar het buitenland? Gebruik de digitale handleiding om te zien waar u aan moet voldoen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk via pettravel@apha.gov.uk.

U reist van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

Als u van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland (terug)reist, dan heeft u geen bloedtest nodig, maar moet uw hond, kat of fret in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

 • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
 • geldige rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie)
 • geldig reisdocument

Wat is een geldig reisdocument?

Een geldig reisdocument is een:

 • Europees dierenpaspoort dat in een lidstaat van de EU is uitgegeven
 • gezondheidscertificaat dat is afgegeven door de officiële autoriteit van het VK

Wat is een ongeldig reisdocument?

Een ongeldig reisdocument is een:

 • Europees dierenpaspoort dat is uitgegeven in het VK vóór 1 januari 2021

Let op: Een dierenarts in het VK mag vanaf 1 januari 2021 vaccinaties tegen rabiës niet meer in een Europees dierenpaspoort bijschrijven. De dierenarts in het VK moet deze vaccinaties in een gezondheidscertificaat vermelden als u met uw huisdier naar de EU reist.

Een bloedtest die aantoont dat uw hond, kat of fret is beschermd tegen rabiës is niet nodig bij een reis van het VK naar de EU. Sinds 9 december 2020 heeft de EU het VK aangewezen als een laagrisicoland voor rabiës.

Bij aankomst op de ferryterminal of luchthaven in Nederland meldt u zich met uw huisdier bij de Douane (aangifte goederen – goods to declare). De Douane controleert uw huisdier en de bijbehorende papieren.

Pak het vliegtuig bij koop of bij meer dan 5 dieren

Koopt u een hond, kat of fret in het Verenigd Koninkrijk die u niet zelf ophaalt? Of wilt u met meer dan 5 dieren per persoon naar Nederland reizen? Dan moet u de dieren bij aankomst in de EU laten keuren in een aangewezen grenscontrolepost. In Nederland kan dit alleen op luchthaven Schiphol. Dit betekent dat u de dieren niet met de ferry vanuit het Verenigd Koninkrijk direct naar Nederland mag vervoeren.

Uitzondering: tentoonstelling of wedstrijd

Reist u met meer dan 5 honden, katten of fretten per persoon voor deelname aan een tentoonstelling of wedstrijd? Dan mag u wel met uw dieren naar de EU (terug)reizen zonder keuring bij binnenkomst. Hiervoor heeft u schriftelijk bewijs nodig dat de dieren geregistreerd zijn voor deelname aan het evenement. Ook moeten de dieren ouder zijn dan 6 maanden.

Kijk bij import voor meer informatie over de keuring van dieren.

Als u een ander huisdier mee wilt nemen vanuit het Verenigd Koninkrijk, kunt u voor meer informatie contact opnemen met de NVWA:

Beschermde dieren (CITES)

Mogelijk behoort het dier dat u wilt meenemen uit het Verenigd Koninkrijk tot een beschermde soort. Voor invoer van beschermde dieren uit een land buiten de EU heeft u mogelijk ook een CITES-vergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij Handel in beschermde dieren op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

U reist vanuit een land buiten de EU via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

Als u vanuit een land buiten de EU via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reist, bijvoorbeeld als u vliegt op Schiphol en verder reist met de ferry, dan moet uw huisdier ook aan de eisen van de EU voldoen. Het gezondheidscertificaat dat vereist is voor het Verenigd Koninkrijk volstaat niet als geldig reisdocument. Voor informatie over de eisen die het Verenigd Koninkrijk aan uw huisdier stelt, zie de website van gov.uk. Zie voor meer informatie over de eisen van de EU onze keuzehulp Honden en katten meenemen uit het buitenland.