Huisdieren meenemen van en naar Verenigd Koninkrijk na de Brexit

U bent goed voorbereid op de Brexit als uw hond of kat een microchip heeft en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). Dit hoort in een geldig Europees dierenpaspoort te staan. Zeker weten dat u kunt reizen met uw huisdier? Laat dan ook alvast een bloedtest uitvoeren om te controleren of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.

Ná de Brexit kunt u niet meer vrij reizen tussen de Europese Unie en het Verenigd  Koninkrijk met uw huisdieren. U krijgt dan te maken met invoercontrole als gezelschapsdieren de Europese Unie binnenkomen. De douane of de NVWA controleert dan of uw huisdier voldoet aan de invoereisen.

U reist van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

Als u huisdieren mee wilt nemen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU dan gaat er na de Brexit niets veranderen, zo geeft het Verenigd Koninkrijk vooralsnog zelf aan. Dat betekent dat de volgende eisen blijven gelden:

  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na eerste vaccinatie)
  • geldig Europees dierenpaspoort
  • behandelen tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Minimaal 1 dag voor vertrek en binnen maximaal 5 dagen afreizen.

U reist van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

Als u van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, dan moet uw hond of kat in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie
  • geldig reisdocument: een Europees dierenpaspoort of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van het VK. Een dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven is na de Brexit niet meer geldig.
  • bloedtest en 3 maanden wachttijd. De wachttijd van 3 maanden geldt niet als u de bloedtest in de EU laat afnemen.

Bloedtest

De bloedtest is nodig omdat de EU het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk op de lijst met hoog risicolanden plaatst en dan is een bloedtest verplicht.

U moet een bloedtest laten uitvoeren door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. Uit deze test blijkt of de de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Laat uw dierenarts de bloedtest bijschrijven in het Europese dierenpaspoort.

Kijk voor meer informatie over de algemene eisen voor honden en katten op onze website.

Invoereisen Europese Unie voor knaagdieren, tamme konijnen, ongewervelde dieren, vissen, reptielen en amfibieën

Voor deze dieren heeft u een algemene gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig. Hierin verklaart deze dat de beschreven gezelschapsdieren (soort, geslacht, kleur, aantal) bij onderzoek 48 uur vóór inladen klinisch gezond en 'fit to travel' zijn en geen klinische ziekteverschijnselen vertonen. De dierenarts mag een lokale dierenarts zijn en hoeft dus niet te werken voor een officiële autoriteit zoals de NVWA.