Met mijn paard naar het buitenland

Gaat u met uw paard(en) naar het buitenland? Vul de beslisboom in om te zien aan welke eisen u moet voldoen. Op deze pagina leest u ook wat u al kunt regelen voor de reis en waar u op moet letten als u met uw paard terugkomt naar Nederland.

Beslisboom: Met uw paard naar het buitenland

De eerste vragen in de beslisboom gaan over het paspoort (of ander reisdocument) van uw paard. Houd dit bij de hand. In het paspoort kunt u ook zien of uw paard een geregistreerd paard is.

Wat moet ik regelen voor de reis?

Beantwoord de vragen in bovenstaande beslisboom. Dan krijgt u een advies dat past bij uw situatie, en ziet u hoe u uw reis zo goed mogelijk kunt voorbereiden. De volgende regels gelden altijd en voor iedereen:

  • Uw paard is gechipt en heeft een paardenpaspoort.
  • Uw paard staat in de landelijke database: het identificatie- en registratiesysteem van RVO.
  • Uw paard is aangemeld op de verblijfslocatie (het UBN).

Daarnaast geldt meestal het volgende:

Het kan ingewikkeld zijn om deze zaken zelf te regelen. U kunt ook een bedrijf inhuren om uw paard te vervoeren. Het bedrijf regelt dit soort zaken dan voor u.

Met mijn paard terug naar Nederland

Wilt u na een tijdelijk verblijf (van maximaal 90 dagen) in een ander land weer terug naar Nederland met uw paard? Bijvoorbeeld na een vakantie of een wedstrijd? Dan geldt het volgende.

Vanuit België of Luxemburg terug naar Nederland

U heeft geen nieuw diergezondheidscertificaat nodig. Uw paard moet wel over een geldig paardenpaspoort beschikken.

Vanuit een ander EU-land, Noorwegen of Zwitserland terug naar Nederland

U heeft een nieuw diergezondheidscertificaat nodig. Laat het paard keuren door de autoriteit van de betreffende lidstaat.

Dit is niet nodig als u een diergezondheidscertificaat heeft dat 30 dagen geldig is én u binnen 30 dagen terugkeert naar Nederland. Zo’n certificaat kunt u alleen aanvragen voor een geregistreerd paard met een FEI-paspoort.

Van buiten de EU terug naar Nederland

Als u van buiten de EU komt, krijgt u te maken met importeisen.