Levensmiddelen produceren en verhandelen

Produceert of verhandelt u levensmiddelen? En levert u niet direct aan consumenten? Dan bent u een business-to-business-levensmiddelenbedrijf. Voorbeelden hiervan zijn producenten, transporteurs, opslaglocaties, groot- en tussenhandelaren en importeurs. U moet aan verschillende regels voldoen, bijvoorbeeld over veilig en hygiënisch werken, etikettering en claims.

Registreer uw bedrijf of vraag een erkenning aan

Elk levensmiddelenbedrijf moet zich bij ons registreren of een erkenning aanvragen. Controleer eerst of u een erkenning of registratie moet aanvragen. En vraag vervolgens de registratie of erkenning aan.

Vraagt u voor het eerst een erkenning of registratie aan? Lees waar u op moet letten voordat u uw aanvraag doet.

Werk veilig en hygiënisch volgens HACCP-systeem

U moet veilig en hygiënisch werken met voedsel. Werk met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van het HACCP-systeem. Breng risico's in kaart die tijdens het produceren, opslaan of vervoeren van voedsel kunnen optreden. En zorg dat u die risico's beheerst, zodat uw producten veilig zijn.

Lees meer over:

Toevoegingen aan levensmiddelen

Er gelden regels voor toevoegingen aan levensmiddelen. Bekijk de regels over:

Lees ook onze informatie over het toevoegen van nanodeeltjes aan voedsel.

Juiste informatie op het etiket van levensmiddelen

Op etiketten van levensmiddelen moet informatie staan over het veilig gebruik van het product. Bijvoorbeeld informatie over allergenen. Wilt u een claim op het etiket van levensmiddelen zetten? Of op een andere plek, bijvoorbeeld op uw website? Zorg dat u voldoet aan de regels voor voedingsclaims en gezondheidsclaims.

Meld onveilige levensmiddelen

U moet (mogelijk) onveilige levensmiddelen bij ons melden. Bijvoorbeeld als er onjuiste allergeneninformatie op het etiket staat. Of als er bijvoorbeeld glas of metaal in een product is terechtgekomen.

Wettelijke regels voor levensmiddelenbedrijven

Levensmiddelenbedrijven moeten aan verschillende wetten en regels voldoen. De NVWA controleert of levensmiddelenbedrijven zich aan de wettelijke regels houden. Onze inspecteurs gaan bij bedrijven langs voor een inspectie.

Bekijk een overzicht van de belangrijkste Nederlandse en Europese wetten voor levensmiddelen.

In onze informatiebladen en handboeken leest u meer over specifieke wetgeving en hoe u deze toepast:

Informatiebladen

  • Informatieblad 64: informatie over mogelijke gevaren bij de inkoop van (grondstoffen voor) levensmiddelen. En hoe u die gevaren beheerst.
  • Informatieblad 85: informatie over de microbiologische criteria voor levensmiddelen. Bijvoorbeeld of bepaalde bacteriën in levensmiddelen mogen zitten. 
  • Informatieblad 76: informatie voor charitatieve instellingen en organisaties die voedselhulp bieden.
  • Informatieblad Gebruik drinkwater: regels over het gebruik van drinkwater in levensmiddelenbedrijven.

Handboeken

Import, export en transport van levensmiddelen

Vervoert, importeert of exporteert u levensmiddelen? U moet voldoen aan de regels voor veilig en hygiënisch werken met voedsel. Daarnaast gelden aanvullende regels en procedures. Lees meer over de regels en procedures bij:

Ik wil meer informatie of advies

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem contact op met uw branchevereniging of met een gespecialiseerd adviesbureau.

Wilt u op de hoogte blijven van vakmeldingen over voedselveiligheid? Meld u dan aan en u ontvangt de vakmeldingen per e-mail: