Erkenning of registratie voor levensmiddelenbedrijven

Bent u actief in de productie, de bereiding, de opslag, de handel of het transport van levensmiddelen? Dan moet u uw bedrijf bij de NVWA registreren. Produceert u producten van dierlijke oorsprong, of werkt u met deze producten? Dan moet u zeer waarschijnlijk een erkenning aanvragen. Een erkenning weegt zwaarder dan een registratie.

Heb ik een registratie of erkenning nodig?

De verplichte registratie geldt voor alle bedrijven die werken met levensmiddelen. Bedrijven die werken met producten van dierlijke oorsprong hebben in veel gevallen een erkenning van ons nodig. Dit geldt zowel voor onverwerkte als verwerkte producten van dierlijke oorsprong. Maar niet voor honing en insecten.

Moet u een erkenning aanvragen, maar heeft u dit nog niet gedaan? U mag dan niet werken met producten van dierlijke oorsprong.

Check per activiteit

U moet per activiteit controleren of een erkenning nodig is. U kunt voor verschillende activiteiten meerdere erkenningssoorten nodig hebben. Bijvoorbeeld als u zowel filet americain, garnalenwraps als gehaktbroodjes maakt.

Bekijk hieronder de 4 uitzonderingen. En de  en de voorbeeldsituaties onderaan deze pagina.

Soorten producten

Er is soms onduidelijkheid over het verschil tussen verschillende soorten producten. Bekijk wat een samengesteld product is, en een verwerkt of een onverwerkt product van dierlijke oorsprong. Meer informatie over deze soorten producten vindt u in de inleiding (hoofdstuk 2) en de bijlagen I t/m III van de illustratieve leidraad over samengestelde producten van de EU.

Direct aanvragen

Weet u al wat u moet doen? Vraag dan direct een registratie of erkenning aan.

Uitzonderingen op de erkenningsplicht

Meestal moeten bedrijven die met producten van dierlijke oorsprong werken een erkenning aanvragen. Er zijn een aantal situaties waarin u geen erkenning nodig heeft, maar kunt volstaan met een registratie.

Let op! Is uw bedrijf al erkenningsplichtig voor uw hoofdactiviteit met producten van dierlijke oorsprong? Dan gelden deze uitzonderingen niet. U moet dan aanvullende erkenningen aanvragen voor alle andere activiteiten die u doet. Dus ook als het om marginale, beperkte en plaatselijke activiteiten gaat.

Specifieke producten of soorten bedrijven

Bekijk ook in het overzicht hieronder wat eventueel aanvullend geldt voor uw bedrijf.

Producenten van kiemgroente

Producenten van kiemgroente moeten een erkenning aanvragen. 

Slachthuizen en zelfslachtende slagers

Bedrijven die dieren slachten moeten altijd erkend zijn. Er geldt een uitzondering voor landbouwbedrijven in de primaire sector, die kleine hoeveelheden vlees van zelf geslacht pluimvee en lagomorfen rechtstreeks aan de eindverbruiker of aan de plaatselijke detailhandel leveren.

Koel- en vrieshuizen en groothandels

Koel- en vrieshuizen moeten in principe worden erkend. Er zijn echter een aantal situaties waar de geconditioneerde opslag van producten van dierlijke oorsprong niet onder de erkenningsplicht valt.

Overige producten en bedrijven

Intrekken registratie of erkenning

Bent u niet meer actief in de productie, de bereiding, de opslag, de handel of het transport van levensmiddelen? Of werkt u niet meer met PDO?

  • Trek overbodige registraties in. Gebruik hiervoor het formulier Registratie levensmiddelen. Geef aan dat u uw bedrijf wilt ‘Afmelden’. Gebruik voor elke vestiging een apart formulier.
  • Trek overbodige erkenning in. Gebruik hiervoor het verleningenformulier.

Waar staat dit in de wet?

De registratieplicht staat in artikel 6, lid 2, van de Verordening (EG) 852/2004. De eisen waaraan levensmiddelenbedrijven moeten voldoen zijn, afhankelijk van het productiestadium, opgenomen in bijlage I of II van de verordening.

De erkenningsplicht is opgenomen in artikel 6, lid 3, van de Verordening (EG) 852/2004, en artikel 4, van de Verordening (EG) 853/2004. De aanvullende eisen waaraan erkende levensmiddelenbedrijven moeten voldoen, afhankelijk van hun activiteiten, zijn opgenomen in de Verordening (EG) 853/2004 en in de bijlagen I t/m III.

Zie ook de Leidraad voor de toepassing van Verordening (EG) 853/2004 inzake levensmiddelen van dierlijke oorsprong van de Europese Commissie.

Voorbeelden van situaties

Bekijk onderstaande specifieke voorbeelden.